Tolušić: Vlada je svjesna do čega može dovesti kolaps kompanije

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" i kazao da je Vlada donijela Zakon o društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku jer je svjesna situacije i do čega sve u gospodarskom smislu može dovesti kolaps kompanije.

Žao mi je što dio ljudi u oporbi nije shvatio ozbiljnost situacije. Mogu razumjeti politička prepucavanja na nekim razinama, ali je ovo nešto što nadilazi HDZ, SDP ili bilo koje druge političke opcije. Smatram da smo tu trebali biti složni, kazao je Tolušić.

Vlada je donijela zakon kao opciju B, a opcija B se i ostvarila. Nitko nije sretan zbog toga. Nije to nešto što je Vlada htjela - da izvanredni povjerenik upravlja Agrokorom. No nisu se dogovorili vjerovnici i dužnici, ali su shvatili i dobavljači i banke, ali i sam dužnik, da je ovaj zakonski okvir vjerojatno najkvalitetnije rješenje da se ova situacija ne dovede u još lošije stanje, kazao je.

S donošenjem zakona i imenovanjem izvanrednog povjerenika deblokirani su računi tvrtki koje su bile u sustavu Agrokora. Dosadašnji krediti, mjenice, obveznice i sve ostalo ne ide na naplatu. Postoji dogovor s dobavljačima. Roba se isporučuje u sve trgovine Konzuma. Počeli su se plaćati i dobavljači, a ovaj tjedan očekujemo i prvu tranšu kredita od 150 milijuna eura koje će dati šest banaka koje su i sad jedni od najvećih vjerovnika. Očekujemo normalizaciju i smirivanje stanja, ali kratkoročno, kazao je ministar poljoprivrede.

U idućih 15 mjeseci očekuje se restrukturiranje Agrokora, namirenje svih dugova prema vjerovnicima i nekakav novi početak, tvrdi Tolušić.

Na pitanje novinara tko je preuzeo odgovornost za Agrokor, Tolušić je odgovorio izvanredni povjerenik, ali Vlada iza toga stoji politički. Mogli smo pustiti sve, praviti se pametni kao neki i reći 'to nije naš posao' ili donositi nekakve zakone iduću godinu, dvije dok sve ne propadne i onda reći da nije moglo drugačije.  

Mi ovime spašavamo kompletan gospodarski sustav Republike Hrvatske i to je, vjerujte mi, jako velik teret. No to je nešto što svi u Vladi smatramo da smo trebali preuzeti, bez obzira na to koliko nam to bilo drago ili ne, dodaje.

Vlada nije preuzela vlasništvo nad kompanijom, rekao je i naglasio da je upravljanje preuzeo izvanredni povjerenik kojeg je imenovao Trgovački sud. Porezne obveznike ovaj  proces ne bi trebao stajati ništa.

Ministar Tolušić izjavio je i da je u proceduri Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Očekujem ga za tjedan ili dva na sjednici. Zakonom se sprečavaju svi koji imaju dominantan položaj na tržištu da ucjenjuju i nepošteno se odnose prema primarnim proizvođačima, izjavio je ministar Tolušić.

Taj zakon štiti proizvođače od nepoštenih praksi, ne samo trgovaca, nego i otkupljivača i prerađivača. Najzaslužniji za donošenje ovoga zakona su trgovci. Spriječavamo sve one koji imaju nekakav dominantan položaj na tržištu, a tu su trgovci koji imaju zajedno s povezanim i ovisnim društvima promet veći od 100 milijuna kuna te otkupljivači i prerađivači koji sa svojim ovisnim ili povezanim društvima imaju promet veći od 50 milijuna kuna - da iskorištavajući svoj dominanatan položaj na tržištu ucjenjuje i nepošteno se odnosi prema primarnim proizvođačima,
dodaje.

Osvrćući se na temo o neobrađenim zemljištima, Tolušić je kazao da takvog zemljišta u Hrvatskoj baš i nema mnogo. Smatram da država do sada nije bila dobar gospodar kada govorimo o poljoprivrednom zemljištu. Dobro upravljamo vodama, šumama, ali ne i poljoprivrednim zemljištem, kazao je ministar Tolušić.

Na pitanje hoće li u slučaju Agrokora stranci moći dobiti šume, vode i poljoprivredno zemljište, Tolušić je kazao da je to jedna u nizu katastrofalnih izjava onih koji nemaju pojma o onome što pričaju. Hrvatsko poljoprivredno zemljište je hrvatsko i u vlasništvu hrvatske države i ima nešto u vlasništvu hrvatskih građana, naših poljoprivrednika. Ista situacija je i sa šumama i sa vodama. Tvrtke ili pojedinci imaju koncesiju ili zakup na određenom području, ali vlasništvo te zemlje je vlasništvo Republike Hrvatske. Prema tome ne dolazi u obzir da bilo koji komad te zemlje dođe u ruke stranaca. Ne znam zašto to netko, pokušavajući dići paniku, priča stvari koje apsolutno ne stoje, zaključio je Tolušić.