Dortmund: Jedna osoba uhićena, napad ipak teroristički

Jedna osoba s njemačke islamističke scene uhićena je nakon napada eksplozivnim napravama na autobus momčadi Borussije Dortmunda, rekla je glasnogovornica saveznog tužiteljstva, naglasivši da vlasti sada napad tretiraju kao teroristički. 

Može se pretpostaviti da je riječ o napadu s terorističkom pozadinom, kazala je Frauke Koehler. Motiv za napad, međutim, ostaje nejasan, dodala je u kratkoj izjavi. 

Pojedinosti o uhićenoj osobi nisu objavljene.

Istražitelji su na mjestu napada pronašli tri poruke jednakoga sadržaja, kojima odgovornost za napad preuzima islamistička skupina, ljutita zbog njemačkog sudjelovanja u operacijama protiv tzv. Islamske države u Iraku i Siriji. 

Tužiteljstvo je kazalo da je eksplozivna naprava kojom je napadnut autobus dortmundske momčadi sadržavala dijelove metala. 

Prethodno je ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije, pokrajine u kojoj se nalazi Dortmund, kazao da istraga ide u svim smjerovima.

Možda su lijevi ekstremisti, možda su desni ekstremisti, možda islamisti, a možda ekstremni navijači... istražujemo sve, kazao je Ralf Jaeger. Dodao je i da je pismo kojim je islamistička skupina preuzela odgovornost možda istinito, a možda i hotimičan pokušaj navođenja na krivi trag.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je da je kancelarka Angela Merkel bila užasnuta napadom.

U napadu je ozlijeđen Borussijin branič Marc Bartra koji je danas operiran zbog slomljene kosti u šaci i šrapnela u ramenu. U međuvremenu je pojačana sigurnost i u Dortmundu, gdje će se danas igrati sinoć odgođena utakmica Borussije i Monaca, ali i u Münchenu gdje Bayern dočekuje Real. Nađeno pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad na igrače Borussije