Ramljak: Načelno dogovoreni krediti s pet hrvatskih banaka; ponuda Sberbanka odbijena

U središtu pozornosti i dalje je stanje u Agrokoru i započeti proces stabilizacije koncerna. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak najavio je isplatu plaća do petka, a isplate duga počele su i manjim poljoprivrednim dobavljačima.
Iz današnjeg obraćanja javnosti izvanrednog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka saznajemo da je s pet najvećih domaćih banaka postignut načelni dogovor o financiranju oko 80 milijuna eura. Potpisivanje ugovora o kreditu očekuje se sutra, a ta će sredstva biti namijenjena za isplatu dobavljača. 
Kredit je na 15 mjeseci, a kamatna stopa će biti znatno manja od 9,5 posto koliko je iznosila efektivna kamatna stopa grupacije.

Plaće radnicima će biti isplaćene iz likvidnosti, koja je, kako je rekao, bolja od očekivanja.

Ramljak je istaknuo kako nisu mogli prihvatiti uvjet Sberbanka. Reviziju financijskih izvješća radit će PwC, za koja se očekuje da će biti gotova u roku od šest mjeseci.

Povjerenik za Agokor objavio je i tko će sve biti u vjerovničkom vijeću. Male dobavljače će predstavljati predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić, velike dobavljače prokuristica Kraša Marica Vidaković, imatelje obveznica Martin Gudgeon, neosigurane vjerovnike Sergej Volk, a osigurane vjerovnike predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić.

Ramljak je potvrdio da formalno nije pokrenut proces prijave tražbina, to će se učiniti sljedeći tjedan. Mjenično poslovanje će se rješavati, ali ne prvim kreditom.Sberbank traži status 'najstarije tražbine' za kredit odobren ranije ove godine