Marić: Stvari s Agrokorom krenule u boljem smjeru

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je da su stvari s Agrokorom krenule u boljem smjeru te da se događaju "određena mirnoća i stabilnost".

Na pitanje novinara nakon sjednice Vlade što ako Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH ne uspije, Marić je uzvratio da je osnovna intencija zakona i svih Vladinih napora sačuvati stabilnost gospodarstva, financijskog sustava, društva.

"Uvijek treba analizirati sve scenarije, ali u ovom trenutku mislim da su stvari krenule u boljem smjeru. Ipak se neka određena mirnoća i stabilnost događaju", kazao je Marić, istaknuvši pritom vijest vezanu uz novu likvidnost u sam sustav, što je, kako je rekao, vrlo potrebno u ovom kratkom roku da se mogu podmiriti i dobavljači i zaposlenici.

Premijer Andrej Plenković, naime, najavio je na početku sjednice Vlade da se danas potpisuje sporazum s bankama o zajmu od 80 milijuna eura.

Na pitanje jesu li prijašnje Vlade mogle reagirati kad je riječ o Agrokoru, Marić je kazao kako on kao ministar financija mora biti otvoren, ali i odgovoran s izjavama. "Netko tko nije državni dužnosnik vrlo jednostavno odgovara na to, ali ja kao ministar financija mislim da moram biti u isto vrijeme otvoren, ali i odgovoran s izjavama", kazao je.

Ocijenio je da je to kompleksna materija te da pritom ne treba zanemariti činjenicu kako je "riječ o 60 tisuća, samo u Hrvatskoj o 40 tisuća zaposlenih, o jednom velikom sustavu koji jako puno doprinosi prosperitetu gospodarskom, državnom proračunu i svemu skupa".

Marić nije htio komentirati je li politička sudbina ove Vlade potpuno vezana uz sudbinu Agrokora. "Vi znate da ja nisam baš nešto jako vješt u tim političkim stvarima da bih dao neki suvisao komentar na to", odgovorio je.

Ministar financija odgovorio je novinarima i da nije upoznat sa slučajem S-300 raketa koje su Rusi za vrijeme Domovinskog rata isporučili Hrvatskoj.