Slovenska vlada donijela Lex Mercator

Slovenska vlada u četvrtak je donijela prijedlog zakona prema kojem bi država u uprave privatnih poduzeća s više od 6000 zaposlenih i čija je solventnost ugrožena imenovala privremenog izvanrednog člana uprave, želeći tako spriječiti moguće negativne utjecaje na prelijevanje krize u vezi s Agrokorom, koji je vlasnik slovenskog trgovačkog lanca Mercator.

Vlada navodi da će se zakon odnositi na poduzeća od sistemskog značaja za financijsku stabilnost Slovenije, a da se u konkretnom slučaju vezano za probleme Mercatorova vlasnika (Agrokora) želi unaprijed spriječiti moguće financijsko iscrpljivanje slovenskog trgovačkog lanca.

"On bi bio mjerodavan samo za poslove koji su povezani s većinskim vlasnikom i time se ne bi kršila sloboda privatne ekonomske inicijative", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek. Zakonski prijedlog, službeno nazvan Zakon o uvjetima imenovanja izvanrednog člana uprave u poduzećima od sistemskog značenja za Sloveniju, mogao bi se primijeniti ne samo za Mercator nego i za sva poduzeća s više od 6000 zaposlenih i godišnjim prihodima od prodaje od milijardu eura.

Izvanredni član uprave, kojega bi u slučaju da sistemsko poduzeće dođe u krizu i postane insolventno imenovala vlada, bio bi mjerodavan samo za poslove koji su povezani s većinskim vlasnikom i on ne bi bio mjerodavan za vođenje redovitih poslova, kazao je Počivalšek. Neslužbeno, cilj je inicijative slovenske vlade spriječiti moguće odlijevanje sredstava iz Mercatora u Sloveniji i Srbiji u matični koncern Agrokor, o čemu se u Sloveniji posljednjih dana dosta spekuliralo.

Zakonski prijedlog, koji su mediji u Sloveniji već nazvali "lex Mercator", po uzoru na sličan zakon što ga je zbog Agrokora donijela hrvatska vlada, ući će u parlamentarnu raspravu po hitnom postupku, a vlada će ga, nakon što bude potvrđen i stupi na snagu, moći aktivirati u svakom trenutku, kazao je slovenski ministar gospodarstva.

Slovenski dobavljači Agrokora i Mercatora formirali svoju koordinaciju

Slovenski dobavljači Agrokora sastali su se u četvrtak i formirali koordinaciju u vezi s uvođenjem izvanredne uprave u Agrokoru te razgovarali o posljedicama koje bi stanje u vlasniku slovenskog trgovačkog lanca Mercator moglo imati na slovensku poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Isporuka robe Mercatoru i Agrokoru teče više-manje nesmetano, kazao je u vezi sa sastankom Izidor Krivec iz tvrtke Celjske mesnine, koji vodi odbor slovenskih dobavljača koji svoje proizvode prodaju u Konzumu i Mercatoru. Slovenski mediji navode da će odbor tražiti da se potraživanja poduzeća iz Slovenije tretiraju kao i potraživanja hrvatskih poduzeća, a od vlade traže da donese mjere kako bi zaštitila radna mjesta u Mercatoru i slovenskoj prehrambenoj industriji.

Posebni zakon za zaštitu Mercatora koji je pripremila slovenska vlada mora biti takav da ne bi bila upitna njegova ustavnost, kazao je za ljubljansko "Delo" popodne Samo Hribar Milič, predsjednik slovenske Gospodarske komore. Što se tiče potraživanja dobavljača i vjerovnika, on je kazao da je iluzorno očekivati da će svi oni biti podmireni u cijelosti te da će neka potraživanja morati otpisati.