Iveković o Agrokoru: Ovo je zadnji čavao u lijesu hrvatske pretvorbe i privatizacije

Agrokor je i dalje glavna gospodarska tema, a da bi se bolje shvatilo što se danas zbiva treba se vratiti u prošlost - početak devedesetih, vrijeme kada je Agrokor počeo rasti. O tome te pitanjima pretvorbe i privatizacije u emisiji Hrvatska uživo govorio je Mario Iveković, bivši sindikalni povjerenik nekadašnjega trgovačkog lanca Unikonzum nakon čijeg preuzimanja nastaje Konzum.

Na pitanje da kao bivši zaposlenik koncerna Agrokor prokomentira što se trenutno događa u njemu i oko njega odgovorio je kako je "ovo zadnji čavao u lijesu hrvatske pretvorbe i privatizacije". "Najsvjetliji primjer je sada došao do svojeg kraja. I sad, osim što su nas opljačkali, sada su nas i prevarili", kazao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Rekao je kako se u priči oko privatizacije pojavljuje i danas sveprisutni Jozo Petrović, poznat kao savjetnik Tomislava Karamarka, ali i mađarskog MOL-a. "On je u stvari sve pripremao za preuzimanje tvrtke od strane Agrokora", potvrdio je Iveković. Govorio je o tome kako je u to vrijeme upozoravao da je državni vrh Unikonzum rezervirao za Ivicu Todorića, a u provedbi im je koristio Hrvatski fond za privatizaciju.  

Upitan kako tumači ovaj potez s "lex Agrokorom" odgovorio je da podržava vladinu intervenciju jer je u cilju spašavanja radnih mjesta. "Nije ovaj kolaps došao zbog troškova radnika, tu su neki drugi momenti, pretpostavljam da je bilo isisavanja, i to se ovdje događalo. Vjerojatno će se tek pokazati što je bilo", pojasnio je. Dodao je da treba mijenjati stečajni zakon jer mi u njemu štitimo vjerovnike, dok zapadne države štite dužnike.