Političari za Agrokor i dalje upiru prstom u HNB

Nastavlja se propitkivanje o ulozi HNB-a u kontroli Agrokorova financiranja. I dok iz HNB-a poručuju da su ograničavali rizik domaćih banaka, političari i dalje prstom upiru u HNB.

Zbog uloge HNB-a u slučaju Agrokor Goran Marić proziva ovu, ali i ostale institucije zadužene za nadzor nad financijskom stabilnošću Hrvatske. "Predmet Agrokor je sendimentna pojava iz koje HNB ne može biti abolirana bilo bi to neozbiljno i inverzno", kazao je Marić. I dok je Goran Marić u prozivanjima konkretan - ministar Zdravko Marić - kada su u pitanju reakcije institucija na situaciju u Agrokoru - oprezan. Smatra kako je evidentno da će se određene stvari trebati istraživati, ali da on "tu nema šta komentirati".

Komentirao je jučer viceguverner HNB-a Damir Odak da je ta institucija radila svoj posao, dakle pratili su rizike te naložili bankama da smanje izloženost prema Agrokoru. Smatra da bi trebalo uvesti kazneno djelo protiv financijske stabilnosti. Kaznenu prijavu protiv guvernera i HNB-a te HANFE i dalje priprema Miro Bulj, a i Mostovac Miroslav Šimić ulogu HNB-a stavlja pod upitnik.

Iz HNS-a, pak, poručuju da Lex Agrokor neće riješiti krizu u Agrokoru. "S ovim zakonom su udružili i brojne tužbe koje će snositi građani i republika Hrvatska. Pitam sve odgovorne: Što kad krenu tužbe i kada ih izgubimo hoće tada Tuđman i Račan biti krivi za to?", poručio je Ivan Vrdoljak. Da je Vlada reagirala i na vrijeme uvidjela ozbiljnost situacije, smatra, zakon ne bi ni bio potreban.