Ramljak: Bez Sberbanka se može

Zaposlenicima Agrokora danas je stigla plaća. Novac je dobilo i 2200 dobavljača, i to oni najugroženiji, kojima je to barem malo pomoglo. Još je neizvjesno što će biti s mjenicama i kada će se "zamrznuti" njihova naplata.Povjerenik Ante Ramljak izjavio je kako se razgovara o problemu mjenica. U izjavi novinarima rekao kako je u tijeku razgovor timova svih dionika u tom postupku te se nada postizanju sporazuma do kraja dana kojim bi bio utvrđen moratorij na naplatu mjenica i regresnih prava.

Novinare je zanimalo i nastavljaju li se sljedeći tjedan razgovori s bankama o daljnjem financiranju Agrokora i može li se pritom bez Sberbanka, koji i dalje traži uključivanje ranijeg kredita u najstariju tražbinu, na što je Ramljak odgovorio kako će se pozvati više banaka. Sberbanka je vjerovnik već s 1,3 milijarde eura, što su ogromna sredstva čak i za tako veliku banku, rekao je.
Upitan bi li prihvaćanje zahtjeva Sberbanka bilo zaobilaženje zakona o sistemski važnim kompanijama, Ramljak odgovara kako smatra da ne bi, jer bi to bila odluka Vjerovničkog vijeća.

U ovom trenutku ne mogu reći hoće li oni htjeti i dalje sudjelovati u pregovorima oko dodatnog financiranja, to je njihova odluka", rekao je Ramljak, uz napomenu da se bez Sberbanka može.

Upitan jesu li Agrokoru uopće potrebni novi krediti s obzirom da Konzum i ostale tvrtke normalno funkcioniraju i može li se iz tekuće likvidnosti funkcionirati sljedećih mjeseci, rekao je da je namjera uskladiti poslovanje grupe s dnevnim priljevima.

Vidjet ćemo koliko će nam to uspjeti ili ne. Ja sam optimist. Dobili smo na vremenu, sigurno tridesetak dana da možemo u miru složiti poslovanje grupacije, a onda ćemo vidjeti fali li nam sredstava i treba li nam dodatni kredit ili ne, kazao je.

Agrokor je jučer od četiri hrvatske banke dobio kredit od 80 milijuna eura s kamatnom stopom od 4,97 posto, a Ramljak kaže da se koncern nikad nije tako jeftino financirao. U financijskom svijetu povjerenje je najbitnija stvar. Kad izgubite povjerenje bankara onda više ne možete poslovati i ne možete dobiti zaduženje, rekao je izvanredni povjerenik odgovarajući na upit zašto se Ivica Todorić nije mogao zadužiti po povoljnijim uvjetima. 

Ramljak je izvijestio da je jučer razgovarao s predstavnicima šest konzultantskih tvrtki specijaliziranih za restrukturiranje - Ernst&Young, McKinsey, AlixPartners, Boston Consulting Group, Roland Berger i KPMG.
Očekujem njihove njihove ponude, rekao je Ramljak, koji je najavio da bi odluka o odabiru mogla biti donesena do kraja idućeg tjedna. Kako se doznaje, na razgovorima nije bila tvrtka Alvarez & Marshal, Antonia Alvareza III.

Ramljak je danas obišao i najveći supermarket Konzuma u Radničkoj u Zagrebu kako bi provjerio kako se puni robom, a ocijenio je i kako su pune police vratile vjeru i zaposlenicima i potrošačima.

Na novinarske upite o razgovoru sa sindikatima i temi mogućih otkaza, Ramljak je rekao kako se nisu previše dotaknuli te teme, kako su sindikati tražili da budu informirani o do sada učinjenom te o planovima. Ramljak se, naime, danas sastao s predstavnicima tri najveća sindikata u koncernu, a ocjenjuje kako su ti razgovori prošli dobro. Poštovat će se, kaže, svi kolektivni ugovori koji su potpisani, a da bi se vidjelo ima li uopće eventualnog viška radnika treba detaljno analizirati sve kompanije. 

Ramljak smatra i kako se na za idući tjedan najavljenom susretu ministara gospodarstva susjednih zemalja u Beogradu ne mogu donijeti nikakve odluke koje bi naštetile planu restrukturiranja Agrokora.
Agrokorove tvrtke sudužnici za kredit Agrokoru