Turska: Erdogan proglasio pobjedu na referendumu

U Turskoj je na referendumu "za" ustavne promjene glasovalo 51,3% birača, a "protiv" 48,7%, objavila je državna novinska agencija Anadolija nakon 98,2% prebrojanih glasova. 

Protiv su glasovala tri najveća turska grada Istanbul, Ankara i  Izmir te većinski kurdski jugoistok zemlje, objavile su turske televizije.
 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je premijera Binalija Yildirima i čestitao mu na pobjedi.

Narod je izabrao povijesne promjene, najvažnije u našoj povijesti, rekao je Erdogan nakon što je proglasio pobjedu na referendumu o ustavnim promjenama. 

Izrazio je nadu da će rezultat referenduma Turskoj donijeti boljitak. Ustvrdio je i da je 25 mil. glasača bilo za ustavne promjene, čak 1,3 mil. više nego onih koji su bili protiv. Naglasio je da je i na većinski kurdskom jugoistoku zemlje zabilježena bitna potpora ustavnim promjenama. Smatra da su veliki značaj imali i turski glasači izvan zemlje te da svi trebaju poštivati odluku turskog naroda.Erdogan je najavio da će odmah pokrenuti razgovore o smrtnoj kazni, a ako je potrebno o tom će pitanju provesti i referendum.

Tri su osobe ubijene kod birališta u jugoistočnoj pokrajini Dijarbakir, navodno u sukobu oko toga kako su glasali.

Protivnici Erdogana traže ponovno prebrojavanje 60% listića

Protivnici aktualnog predsjednika žalili su se na nepravilnosti i traže ponovno prebrojavanje 60% listića. Visoko izborno povjerenstvo priopćilo je nekoliko sati prije zatvaranja birališta da će prebrojati i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni, odgovarajući na brojne primjedbe da izborni dužnosnici na biralištima nisu udarali pečate.

Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP. Tako bi ovim promjenama ustava parlamentarna demokracija bila zamijenjena predsjedničkim sustavom i Erdogan bi mogao ostati na vlasti do 2029. godine. 

Ustavne promjene neće na snagu stupiti odmah. Prelazak s parlamentarnog na predsjednički sustav planira se za kraj 2019. godine.

O izmjenama se odlučivalo na referendumu jer u parlamentu za to nije bilo potrebne dvotrećinske potpore. 

Pravo glasa imalo je 55 milijuna ljudi, a glasali su na 167.140 birališta.
Referendum o ustavnim promjenama "podijelio" je državu

Referendum je podijelio naciju. Erdogan i njegovi pobornici kažu da su promjene potrebne kako bi se izmijenio sadašnji ustav koji su napisali generali nakon vojnog puča 1980., izbjegle nestabilne koalicije te osiguralo da se zemlja može suočiti sa sigurnosnim i političkim izazovima.

Protivnici kažu da ustavne promjene predstavljaju korak prema većem autoritarizmu u zemlji u kojoj je oko 40.000 ljudi uhićeno i 120.000 dobilo otkaz ili je suspendirano u obračunu nakon propalog pokušaja državnog udara.

Rezultat referenduma odrazit će se na odnose Turske i Europske unije 

Rezultat referenduma odrazit će se na napete odnose Turske s Europskom unijom. Turska je zaustavila migrantski val prema Europe, ali Erdogan je najavio da će preispitati taj dogovor nakon referenduma. Ako Bog da, vjerujem da će naš narod odlučiti da otvori put bržem razvoju, rekao je Erdogan na biralištu.