Turci u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj za ustavne promjene

Gotovo dvije trećine turskih glasača u Njemačkoj glasovalo je za ustavne promjene predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na referendumu u nedjelju, a potpora je bila još veća u Austriji i Nizozemskoj, prenijela je državna agencija Anadolija.

Agencija je prenijela u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak da je 63,1 posto turskih birača u Njemačkoj glasovalo za ustavne promjene kojima Turska postaje predsjednički sustav, prenosi njemačka agencija dpa. U Austriji je za predložene promjene u Turskoj glasovalo 73,5 posto birača, a u Belgiji 75,1 posto Turaka koji rade u toj zemlji. U Nizozemskoj je "da" na referendumu zaokružio 71 posto turskih birača. U Švicarskoj je, naprotiv, samo 38 posto turskih državljana glasovalo za predložene promjene kojima Erdogan dobiva goleme ovlasti.

Turska: Erdogan proglasio pobjedu na referendumu

Turski državljani koji žive i rade u inozemstvu glasovali su na referendumu u konzulatima te na drugim biralištima tijekom dva tjedna prije referenduma u Turskoj. Prema agenciji Anadoliji, oko 2,9 milijuna turskih birača upisano je u inozemstvu, od kojih polovina u Njemačkoj. Ukupno je 59,2 posto turskih birača poduprlo referendum, a u domovini ih je podržalo 51,2 posto, navodi Anadolija.