Turci izglasovali širenje Erdoganovih ovlasti - nema nepravilnosti

Referendum u Turskoj donio je povijesne promjene. S tijesnih 51 prema 49 posto Turci su izglasovali širenje Erdoganovih ovlasti - s parlamentarnog sustava prelazi se na predsjednički. Izmjene ustava, njih ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP. Dok Erdogan najavljuje novi referendum - o vraćanju smrtne kazne koja je ukinuta 2004., oporba poručuje da će tražiti ponovno prebrojavanje 60 posto glasova koje smatraju spornima.

Tabor "za" ustavne promjene osigurao 25 milijuna glasova na referendumu, 1.3 milijuna više od tabora "protiv", rekao je Recep Tayyip Erdogan iz svoje rezidencije u Istanbulu te istaknuo da je referendum okončao s dugom poviješću miješanja vojske u upravljanje zemljom. "Turska je prvi put u svojoj povijesti o tako važnoj stvari odlučila voljom parlamenta i naroda", rekao je. Erdogan je pozvao sve, uključujući turske saveznike, da poštuju rezultat referenduma. Najavio je da je sada spreman organizirati referendum o ponovnom uvođenju smrtne kazne.  

Turci u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj za ustavne promjene

Tursko izborno povjerenstvo objavilo je kako na referendumu nije bilo nepravilnosti. Rezultati referenduma važeći su, kazao je predsjednik izbornog povjerenstva Sadi Guven nakon što je glavna oporbena socijaldemokratska stranka CHP ustvrdila da je bilo nepravilnosti među ostalim i korištenjem glasačkih listića bez pečata. Stranka je tražila ponovno prebrojavanje 60 posto glasova. Guven je kazao novinarima kako su listići bez pečata važeći i da su slični postupci primjenjivani i u prošlosti. Prokurdski HDP osporava glasove s "dvije trećine" birališta. Oporba osuđuje odluku koju je nekoliko sati prije zatvaranja birališta objavilo izborno povjerenstvo - da će prihvatiti i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni.

Dpa prenosi da je stanje u Turskoj u ponedjeljak napeto. Reuters piše da je više od 300 prosvjednika u istanbulskoj četvrti Besiktas blokiralo promet na glavnoj ulici. U Ankari izbili su sukobi između pobornika vladajuće i oporbenih stranaka u blizini sjedišta oporbenih socijaldemokrata. Turska lira u ponedjeljak je nakon objave rezultata referenduma ojačala u odnosu na dolar za dva posto, a vrijednost Indexa na istanbulskoj burzi porasla je na početku trgovine 0,74 posto. CNN Turk najavio je da će Erdogan predsjedati sjednicom vlade u ponedjeljak u Ankari.

Protiv ustavnih promjena glasovala su tri najveća turska grada Istanbul, Ankara i Izmir te većinski kurdski jugoistok zemlje, objavile su turske televizije. Nakon što je Erdogan proglasio pobjedu, stanovnici nekoliko četvrti u Istanbulu bacali su kroz prozore lonce i zdjele, u karakterističnom načinu iskazivanja nezadovoljstva u Turskoj. Prosvjedi su izbili u najmanje četiri dijela grada, kažu očevici, a videosnimke i fotografije na društvenim mrežama prikazuju manje skupine demonstranata na ulicama.