Tisuću razloga za "Marš za znanost"

U petstotinjak gradova u više od 40 zemalja svijeta stotine tisuća znanstvenika i građana sudjelovalo je u Maršu za znanost. Na taj način upozoravaju na važnost obrazovanja i znanosti u suvremenom svijetu.
Marš za znanost diljem svijeta; uključite se!
Zamisao je nastala kao otpor Donaldu Trumpu zbog njegova poimanja klimatskih promjena i znanosti općenito.

U Dnevniku 3 marš su komentirali akademik Slobodan Vukičević - redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i koordinator najvećeg europskog projekta u stvaranju našeg inovativnog lijeka i u splitskom studiju, Ivica Puljak, profesor fizike na fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.
U Zagrebu se, prema nekim procjenama, okupilo nekoliko tisuća ljudi. Na Marš su došli studenti, znanstvenici i svi zainteresirani koji smatraju da je znanost zalog za budućnost, ističu organizatori. Osim u Zagrebu, Marš je organiziran i u Rijeci i Splitu. Organizatori su naglasili: Imamo tisuću razloga zašto podupirati ovaj marš - stop plagiranju, miješanju politike u slobodu istraživanja, većem izdvajanju za znanost, vraćanju ugleda i materijalnom statusu znanstvenika.

U Rijeci sudionici Marša za znanost istaknuli kako se u Hrvatskoj premalo izdvaja za znanost i inovacije, prema izdvajanju iz BDP-a za znanost na europskom smo dnu. Pored toga znanje i obrazovanje u današnjoj Hrvatskoj nisu nažalost jamstvo za uspjeh, poručeno je s riječkog Marša, jednog od 600 takvih današnjih skupova održanih u cijelom svijetu.

Društvo znanja je društvo sadašnjice, društvo inovacija je društvo sutrašnjice. Mi bez tog znanja i inovacija novih spoznaja nećemo biti nigdje. Bit ćemo globalizacijski gubitnici i sad smo na predobrom putu za taj cilj. To je ono što ne želimo. Želimo bolje sebi svojoj djeci, svojim unucima, svojoj državi, svojoj domovini. Moramo ulagati u znanje bez toga budućnosti nema, poručila je Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo, Pravni fakultet Rijeka.