Najniži dosad zabilježeni deficit - 0,8 posto BDP-a

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof izvijestio je kako je 2016. deficit državnog proračuna iznosio 2,7 milijardi što je 0,8% BDP. To je znatno smanjenje u usporedbi na 2015. kad je iznosio 11,3 milijardi odnosno 3,4 posto BDP.

To je najniži zabilježeni deficit od kada se mjeri, tj. od 2002.

Javni je dug, prema podacima DZS-a, u prosincu prošle godine pao na 289,07 milijardi kuna, ili 84,2 posto BDP-a, što je oko 500 milijuna kuna manje u odnosu na isti mjesec 2015., kada je iznosio 289,58 milijardi kuna ili 86,7 posto BDP-a.

Tako je lani javni dug pao za 2,5 postotnih bodova, što je njegov prvi pad nakon osam godina, a zahvaljuje se dobrim fiskalnim rezultatima i većem nego što se očekivalo rastu gospodarstva. BDP je, naime, lani porastao 2,9 posto, što je najbrži rast gospodarstva od 2007.

U subotu je ministar financija Zdravko Marić u izjavi za Hinu iz Washingtona, gdje je sudjelovao na Proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kazao da će podaci Eurostata biti snažni argument da se pokaže što je on sa svojim timom i cijelom Vladom radio. Iz tih brojki vidjet će se na području deficita, javnog duga, ali i kamata koje plaćamo iz državnog proračuna, da je 2016. bila izvanredna godina, rekao je Marić.

Dodao je i da se s objavom konačnih podataka o javnom dugu i deficitu može očekivati pozitivan ishod što se tiče izlaska iz procedure prekomjernog deficita (EDP) u svibnju.