USKOK proširio istragu protiv Sauche i Sandre Zeljko

Nakon što je Sabor ponovno skinuo zastupnički imunitet bivšem šefu premijerova ureda Tomislavu Sauchi USKOK je donio rješenje o proširenju istrage u "slučaju dnevnice" kojim Sauchu tereti za još dva slučaja zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala bivša administrativna tajnica u uredu premijera Sandra Zeljko koju tužiteljstvo tereti da je nastavila dizati akontacije fiktivnih dnevnica i nakon Sauchina odlaska iz Banskih dvora.

Osim nezakonitosti koje su navodno radili zajedno u vrijeme dok je Saucha bio šef kabineta premijera Zorana Milanovića Zeljko je u proširenju istrage osumnjičena i da je od ožujka 2016. do veljače 2017. samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Navodno je načinila čak 65 neistinitih putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na ime više zaposlenika hrvatske Vlade.

U proširenju istrage Saucha i Zeljko osumnjičeni su i za isplatu akontacija za još osam fikrivnih dnevnica u iznosu od 39.140 kuna. USKOK tvrdi da su taj novac međusobno podijelili i zadržali za svoju korist, kao i akontacije za prije otkrivenih 117 putnih naloga.

USKOK sumnja da je Saucha, uz prijašnje optužbe da je na štetu državnog proračuna s tajnicom pribavio imovinsku korist veću od 540 tisuća kuna i 1360 eura, Sandri Zeljko omogućio nepripadajući honorar od 4300 kuna za prekovremeni rad. Honorar je, prema tvrdnjama tužiteljstva, uplaćen na ime druge tajnice u Vladi koja je novac zatim prebacila na račun majke Sandre Zeljko. S obzirom na to da su na honorar plaćani doprinosi i ostala davanja proračun je, prema tvrdnjama USKOK-a, time oštećen za više od 8600 kuna.

Kada je početkom ožujka u javnost procurila informacija da je Zeljko ponovno pozvana na ispitivanje u USKOK, odnosno da bi od svjedokinje mogla postati osumnjičenica, u Banskim dvorima su objavili da je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama. Isti je anonimni izvor iz Vlade tada kazao i da je nakon što je početkom veljače pokrenuta istraga protiv Sauche, premijer Andrej Plenković od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se nezakonite isplate dnevnice događale i nakon Milanovićeve vlade.

Saucha je pak tvrdio da su nova saznanja u "aferi dnevnice" rezultat njegove istrage nakon koje je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava koja su se događala nakon njegova odlaska iz Banskih dvora. Sauchi skinut imunitet - a zastupnicima dnevnice