S 47 glasova 'za' slovenski parlament donio Lex Mercator

Slovenski parlament je s 47 glasova za i 20 protiv potvrdio zakonski prijedlog vlade, nazvan Lex Mercator. Oporbene stranke glasovale su protiv -tvrde da je zakon zakon loše pripremljen. Smatraju da se država miješa u privatno vlasništvo što može dovesti do nepovjerenja stranih investitora i podizanja tužbi protiv Slovenije. 

Njime vlada u Ljubljani želi zaštititi slovenske interese u krizi hrvatskog koncerna Agrokor, Mercatorova vlasnika. Zakonom se Mercator, Agrokorova tvrtka-kći definira kao slovensko 'sistemsko poduzeće', važno za zaposlenost te socijalnu i financijsku stabilnost. Zakon predviđa imenovanje vladina povjerenika u Mercatorovu upravu, a trebao bi osigurati da ne bude odljeva novca iz Mercatora u Agrokor.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek odbacio je sugestiju oporbe da se prihvati amandman po kojemu bi se imenovanje slovenskog povjerenika u upravi vezalo za suglasnost vlasnika Agrokora. Za razliku od hrvatskog "lex Agrokora" kojim je hrvatska država preuzela upravljanje Agrokorom, slovenski zakon ne poseže u vlasničko pravo nego želi zaštititi zaposlene u Mercatoru, njegove dobavljače i spriječiti odljev novca u Agrokor koji je u problemima, ustvrdio je ministar.

Zakonski postupak prije glasanja u parlamentu komentirao je i premijer Miro Cerar na sastanku svoje koalicije. Lex Mercator "stručno je i politički" utemeljen i to je primjeren način da se zaštite slovenski javni interesi, rekao je Cerar. Slovenija je morala zbog situacije u Agrokoru učiniti prvi korak, dodao je. Merkator, slovenski trgovački lanac ima gotovo 25.000 zaposlenih u Sloveniji i Srbiji, a nije u stanju podmirivati svoje financijske obveze.

Promemoriju potpisalo 16 financijskih institucija i 70-ak dobavljača