Splićani obilježili Praznik rada u Park-šumi Marjan

Na tradicionalnom obilježavanju Međunarodnog praznika rada, 1 svibnja, u splitskoj Park šumi Marjan, gdje je podijeljeno više od 2.000 porcija 'fažola', predstavnici sindikata su zatražili povećanje minimalne plaće i jači i bolji socijalni dijalog.

Tražimo da se povećaju minimalne plaće i mirovine onim umirovljenicima koji žive od 1.000 kuna mjesečno. Također tražimo da se pojača socijalni dijalog jer bez socijalnog dijaloga doći će do stalnog sukoba između radništva i kapitala, rekao je okupljenima na proslavi Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-industrijskog sindikata (SMH-IS).

Poručio je da ukoliko reforme krenu nepovoljno po radništvo', onda će sindikati morati organizirati prosvjede.

Predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) Eduard Andrić je upozorio na odumiranje industrijske proizvodnje u Hrvatskoj. U BDP-u Hrvatske turizam sudjeluje s oko 18 do 20 posto. S jedne strane to je fascinantan podatak, ali s druge strane to je katastrofa jer to znači kako je industrija u Hrvatskoj umrla, istaknuo je Andrić.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je rekao kako posebice treba voditi brigu o poboljšanju položaja umirovljenika te da se nikada ne smije zaboraviti kako su onim svojim minulim radom doprinijeli izgradnji hrvatskog društva.