Nakon požara u CIOS-u: Okoliš siguran, šteta se procjenjuje

Požar u C.I.O.S.-ovu centru za reciklažu smatra se potpuno lokaliziranim, izjavio je voditelj intervencije Tomislav Resman, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Jankomir te zahvalio na pravovremenoj reakciji svih uključenih u operativno gašenje i upravljanje intervencijom - djelatnicima Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama na čelu s pročelnikom Pavlom Kalinićem, profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama, Zagrebačkom holdingu i djelatnicima C.I.O.S. grupe.
Trideset vatrogasnih vozila u gašenju požara CIOS-a na zagrebačkom Jankomiru
Požarom zahvaćeno područje osiguravao je MUP. U gašenju su sudjelovale i autocisterne zagrebačke Čistoće te Vodovoda i odvodnje. Djelatnici hitne pomoći su preventivno obišli lokaciju, no budući da nije bilo potrebe za intervencijom, napustili su požarište.

"Djelatnici Nastavnog zavoda 'Dr. Andrija Štampar' su jučer promptno započeli s višestrukim mjerenjima kvalitete zraka, kojima nije utvrđena prisutnost štetnih plinova niti u zraku, niti na lokaciji požarišta, niti u široj okolini. Mjerenja se nastavljaju. Jutrošnja mjerenja također nisu pokazala nikakvo opasno onečišćenje. Sva trenutačna mjerenja pokazuju da nema ozbiljnijih posljedica za Grad Zagreb i okolicu, što je najvažnije", izvijestio je C.I.O.S. u priopćenju.

C.I.O.S. grupa je priopćila da izražava žaljenje što se incident dogodio te navodi da je u koordinaciji sa svima uključenima poduzela sve što je potrebno za zaštitu ljudi, okoliša i imovine u zadanim okolnostima. "Uzrok požara i šteta bit će poznati tek nakon svih potrebnih očevida", ističe se.

Procjena je da je požar zahvatio oko 2.000 tona otpadnog materijala, od čega oko pet stotina tona drvenih paleta, a ostalo je namještaj. Površina obuhvaćena požarom je oko 100 x 100 metara. U požaru nema ozlijeđenih, a materijalna šteta je minimalna.

Budući da vatrogasci na terenu rahle materijal i natapaju ga vodom, Tomislav Resman, voditelj intervencije zatražio je privremeno ograničenje pristupa lokaciji požarišta, radi logistike i intenzivnog operativnog djelovanja stabilizacije požarišta na terenu.

Dok politička platforma 'Zagreb je naš' sumnja da je 'kaos u gospodarenju otpadom' namjeran te da se njime priprema teren za privatizaciju usluge odvoza otpada, Zelena akcija traži hitno sankcioniranje svih odgovornih i privremeno oduzimanje dozvole za rad dijelu C.I.O.S. grupe zbog zapaljenja otpada.