Bauk sumnja da je HDZ vršio pritisak na Sauchu

Kako će se rasplesti parlamentarna pat-pozicija? Zašto je Tomislav Saucha podržao Zdravka Marića? Zašto je Božo Petrov dao ostavku? Je li Željko Reiner protuustavno sjeo u fotelju predsjednika Sabora? Kakav će zaključak sutra ujutro o tome donijeti saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav? Hoće li se sjednica Sabora prekinuti dok ne prođu lokalni izbori? Analizirao je urednik i voditelj Mislav Togonal u emisiji u kojoj su gostovali HDZ-ov Vladimir Šeks, SDP-ov Arsen Bauk, HNS-ova Vesna Pusić i MOST-ov Tomislav Panenić.

Nakon što je danas Božo Petrov podnio ostavku na mjestu predsjednika Sabora i vratio se u zastupničke klupe, njegovo mjesto preuzeo je Željko Reiner kako bi najavio stanku. Na to je burno reagirao SDP koji je od Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zatražio odluku je li Reiner ispravno postupio. Mjerodavni odbor sutra će do 11 sati donijeti odluku i nakon toga će Sabor nastaviti s radom. SDP-ov Arsen Bauk najavio je da će Odbor zatražiti da Saborom do izglasavanja novog predsjednika predsjeda tkz. tehnički predsjednik, no tu odluku na kraju trebaju potvrditi i sami zastupnici. Ova situacija nije pokrivena čl. 34 Poslovnika, a mi nudimo rješenje da se ta situacija premosti tako da Sabor može djelovati ograničeno dok se ne skupit većina od 76. Na pitanje misli li da će HDZ na to pristat, Bauk je odgovorio kako postoji mogućnost. Prema onome što smo danas čuli od Milijana Brkića na jednoj televiziji, ako oni neće imati 76 glasova, vjerojatno će prihvatiti odluku Odbora za ustav i kako bi mogli otići na stanku zbog lokalnih izbora. Bauk je na pitanje kako komentira činjenicu da je Tomislav Saucha glasao protiv inicijative za smjenu Zdravka Marića i tako ga za jedan glas održao na funkciji ministra financija odgovorio kako sumnja da je HZD vršio pritisak na njegovog nekadašnjeg stranačkog kolegu. Ipak, nije htio previše komentirati. Za nešto izreći i povezati sa njegovom situacijom treba imati dokaze, a ja nemam te dokaze. Ja sam odgovoran tako da o tome ne govorim. Na kraju emisije Bauk je rekao kako ga zanima je li HDZ znao kako će Saucha glasovati.

HDZ očekuje da će se na sutrašnjoj sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav postići jedinstveni konsenzus. Ja očekujem da će sutra u 11 sati biti prihvaćena interpretacija da je Reiner u skladu sa Poslovnikom bio na ovoj sjednici, rekao je večeras Vladimir Šeks. Na pitanje kako će izgledati sutrašnja plenarna sjednica Sabora odgovorio je kako će HDZ ukoliko će imati većinu postaviti novog predsjednika Sabora. Ako procjene da to neće biti moguće, tada će doći do toga da će sjednica biti zaključena i da će se iduća zakazati nakon lokalnih izbora. HDZ dojučerašnji partner MOST sutra će u punom sastavu stići u Sabor, najavio je Tomislav Panenić. Nada se će mjerodavni Odbor donijeti odluku u skladu sa pravnom strukom. Istovremeno, na Pantovčaku će predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović voditi razgovore sa predsjednicima saborskih klubova i nezavisnim zastupnicima. Panenić smatra da je to test za većinu u Saboru. Mislim da će predsjednica sutra u razgovorima će utvrditi da postoji većina od 76 zastupnika. Odgovornost predsjednice je da osigura zaštitu pravne države. Trenutnu situaciju nazvao je pokušajem HDZ-a da stabilizira svoj status prije lokalnih izbora, no ističe da ta stranka nije čista. Silne afere se ne povezuju s nama već s drugim strankama. Napao je Šeksa da je HDZ danas pridobio glas Tomislava Sauche. Netko tko je bio jedan od stupova lijeve vlade tako da pretrči desno. Vi ste ga uspješno transferirali. Vladimir Šeks njegove je optužbe nazvao gnjusnim lažima.Na to je Panenić kazao kako je teško objasniti da je netko tko je prije par mjeseci javno kritizirao Marića danas podržao njegov ostanak. Taj je manevar jako teško objasniti. Šeks odgovara – današnje glasovanje fijasko je Mostovih objeda.
HNS-ova Vesna Pusić sutra bi mogla presuditi na glasovanju Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Naime, prema sadašnjem omjeru snaga u Odboru vladaju dvije struje. Na jednoj su SDP i Most čiji tim čine predsjednik Odbora Robert Podolnjak, potpredsjednik Peđa Grbin te Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić, Orsat Miljenić i Milanka Opačić, a na drugoj je strani tim HDZ-a i SDSS-a Branko Bačić, Dražen Bošnjaković, Gordan Jandroković, Marija Jelkovac, Milorad Pupovac i Marko Šimić, a 13. „nesvrstana“ članica je upravo nekadašnja čelnica HNS-a. Vesna Pusić večeras nije otkrila kako će glasovati. Poručila je tek kako će raditi stručno. Vesna Pusić će se prikloniti zdravoj pameti i poslovniku, ali procjenjujem da će u svojoj mudrosti Odbor pronaći jedno rješenje koje će moći podržati svi, koje će biti predloženo sutra i koji će omogućiti da institucije premoste ovaj turbulentni period i dođu do dvije stvari da Vlada pokaže jel' ima većinu ili nema. U tom pravcu je i HNS počeo sa inicijativom za izglasavanjem povjerenja Vladi. Pusić je oštro osudila drugi propali pokušaj vladajuće koalicije. HDZ i MOST su dva puta doveli jedni druge na vlast i kad je trebalo početi raditi su srušili tu vlast. Most ima jedan rušilački potencijal, a onda optužuje i lijevo i desno. Jedanput ti se može dogoditi, dva put je previše. Zaključila je kako je  HNS spreman za nove izbore, ali kako o tome ne odlučuje ni ona, ni stranka, već činjenica ima li Sabor većinu ili ne.


Cijelu emisiju pogledajte ovdje: