Algoritam blokiran: Obuljen uvjerena da će očuvati knjižaru

Oko 30-ak knjižara Algoritma MK zatvoreno je, a u njima je ostalo na tisuće blokiranih knjiga raznih hrvatskih nakladnika. Račun jednog od najvećih knjižarskih lanaca u državi blokiran je nakon što je jedan od vjerovnika pustio zadužnicu na naplatu. Algoritam zbog problema s likvidnošću nije kreditno sposoban i nije se uspio dodatno zadužiti.

Lancu knjižara Algoritam MK od ponedjeljka je blokiran račun te će vjerojatno završiti u stečaju s dugom prema nakladnicima od 30-ak milijuna kuna, doznaje se od Zajednice nakladnika koja pokušava spasiti knjižarsku infrastrukturu i oko 260 radnih mjesta u Algoritmovim knjižarama. Kako bi se spriječilo zatvaranje knjižara Algoritma MK, hrvatski izdavači okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, pokrenuli su pregovore s drugim vlasnicima knjižara koji bi mogli preuzeti u najam barem dio od 31 Algoritmove knjižare, rekao je predsjednik Zajednice nakladnika Mišo Nejašmić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirala je situaciju vezano uz Algoritam. Rekla je da je Ministarstvo u kontaktu s izdavačima i priprema niz mjera koje bi trebale pomoći knjižarskoj distribucijskoj mreži te izrazila uvjerenje da će se pronaći adekvatan način da se ova mreža sačuva. Pitanje distribucije moramo strukturno riješiti i u razgovorima s lokalnim samoupravama koje bi trebale prepoznati potporu da se manjim knjižarama osigura adekvatan prostor i pod drugačijim uvjetima, rekla je ministrica kulture. Prije nekoliko dana objavljen je novi javni poziv na otkup knjiga i tu se vidi jedan drugi tip intervencije, a Ministarstvo radi na strategiji podizanja interesa za čitanje koja će biti će gotova do kraja ljeta te će u sljedećem proračunu biti osigurana znatna sredstva za taj segment, najavila je.

Algoritam MK je knjižarski sustav u čijem je lancu 31 knjižara, Algoritam nakladništvo je 99-postotni vlasnik, a jedan posto drži Mozaik knjiga. Algoritam nakladništvo već je dvije godine u predstečajnoj nagodbi, ali mu nije blokiran račun, pojašnjava Nejašmić. U knjižarama se trenutačno provodi redovna godišnja inventura, a postoji mogućnost da danas pošaljem dopis o zabrani prodaje knjiga hrvatskih nakladnika i traženje povrata dugova kako se ne bi pretrpjela veća šteta. Dug prema nakladničkom sektoru je oko 30 milijuna kuna, a ukupni dug oko 50 milijuna kuna, kaže Nejašmić.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije pak znao ništa reći o financijskim problemima Algoritma, opravdavajući se kako rad te tvrtke nije u njegovoj nadležnosti. Novinare je zanimalo hoće li biti problema s udžbenicima zbog stanja u Algoritmu, no Barišić im nije znao dati odgovor. Meni nije poznato da je Algoritam u problemima, ali nadam se da ćemo znati riješiti ako nešto treba, a što se tiče udžbenika, to jako dobro funkcionira, rekao je Barišić.

Premijer Andrej Plenković zasad najavljuje vatrogasne mjere. "Ministrica Obuljen i ja smo u kontaktu,gledamo na koji način bi se mogao organizirati eventualno otkup dijela knjiga da se u ovim okolnostima pomogne Algoritmu", kazao je. A dugoročno, mogla bi pomoći i dugo iščekivana strategija za promicanje čitanja koja bi do jeseni trebala biti završena. U Zajednici nakladnika i knjižara najavljuju da će se priča rasplesti u ponedjeljak, kada će točno znati s kim i kako Algoritam može dalje poslovati.