Agrokor duguje 40,4 milijarde kuna - Ramljak preuzeo koncern koji je na računu imao 6 kn

Krajem ožujka ove godine dugovanja Agrokora iznosila su 40,41 milijardu kuna, objavio je u četvrtak taj koncern, pri čemu je najveći dug prema financijskim vjerovnicima, 24,5 milijardi kuna.

Ukupne obveze Agrokora na dan 31.3.2017. - dokument

Kako se navodi u priopćenju, Agrokor d.d. je blisko surađujući sa svojim savjetnicima, utvrdio taj iznos postojeće zaduženosti Proširene Grupe na konsolidiranom nivou, a na dan 31. ožujka 2017., isključujući obveze Proširene Grupe prema društvu Poslovni sistem Mercator d.d. i njegovim povezanim društvima. Prema navedenim podacima, pritom Proširena Grupa duguje financijskim vjerovnicima 24,5 milijardi kuna, a od čega osiguranim vjerovnicima 2,95 milijardi kuna.

DORH-u odobreno 5 milijuna kuna za istragu u Agrokoru

Dugovanja po mjenicama su 7,37 milijardi kuna, zajmovi dobavljača 6,24 milijarde kuna, ostali zajmovi 1,56 milijardi kuna, rezervacije, a odgođena porezna obveza i ostalo 435 milijuna kuna. Dospjele kamate iznose 406 milijuna kuna. Dugovanja po kamatama, ostalim zajmovima i rezervacijama ne prikazuju dugovanje ukupne Proširene grupe nego samo najvećih 19 društava.

Ramljak kod Plenkovića: Stanje u Agrokoru ne zabrinjava

Iz Agrokora su napomenuli da ti podaci nisu revidirani i da su izvedeni iz internih izvještaja upravljačkog računovodstva. Agrokor podsjeća i kako je krajem travnja objavio da je u preliminarnim provjerama utvrđena mogućnost potencijalnih nepravilnosti u financijskim izvještajima. Stoga Agrokor može revidirati sažetak konsolidirane financijske zaduženosti, kao rezultat daljnjih provjera koje su u tijeku.

Na pitanje o Agrokorovim dugovima, premijer Andrej Plenković ponovno je istaknuo važnost Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima. "Mi smo zakonom napravili 'zid' oko kompanije i omogućili mirovanje starih obveza. Izvanredna uprava temeljem tog poteza povjerenja može dobiti svježu likvidnsot. Povjerenik me izvijestio da su od samog prihoda unazad mjesec dana osigurana sredstva za plaće zaposlenika, a dobavljači dopremaju robu. Proces restrukturiranja će trajati, a zakon je instrument koji nam omogućuje upravljanje krizom", poručio je Plenković. 

S posljednjim danom ožujka obveze Agrokora više su za šest milijardi nego što su pokazivali posljednji financijski izvještaji s kraja rujna prošle godine. U Temi dana ove je podatke komentirao Vladin povjerenik Ante Ramljak. Kazao kako je 10. travnja, kad je preuzeo dužnost Vladina povjerenika njegovo prvo pitanje financijskom direktoru Agrokora bilo - koje je stanje na računu, a on mu je odgovorio - 6 kuna. "Danas sve kompanije u sustavu isplaćuju sve plaće i obveze prema dobavljačima. Dnevni priljev novca je u padu oko 12 - 13 posto u zadnjih par mjeseci, ali na dnevnom nivou ti priljevi rastu", rekao je, među ostalim Ramljak. O poslovnim detaljima nije želio govoriti, jer su pregovori s kreditorima u tijeku. Izrazio je sigurnost da će izvanredna uprava uspjeti prikupti oko 250 milijuna eura u iduća dva do tri tjedna.