Ne stišava se bura zbog smjene ravnatelja FBI-ja

Ne stišava se bura u SAD-u nakon što je Trump smijenio ravnatelja FBI-a Jamesa Comeya. Bijela kuća i dalje tvrdi da je smijenjen na zahtjev zamjenika ministra pravosuđa jer je loše vodio slučaj vezan za elektroničku poštu Hillary Clinton. No oporba i mediji nagađaju da je u pozadini smjene istraga FBI-a o utjecaju Rusije na rezultat američkih predsjedničkih izbora.

"Postao je poznatiji od mene", tako se Donald Trump u siječnju srdačno šalio s ravnateljem FBI-a Comeyem, koji je, obnovivši istragu protiv Hillary Clinton, izravno utjecao na raspoloženje birača. Trump ga je zbog toga hvalio, a sad baš to navodi kao razlog smjene. Demokratska oporba jednoglasna je - Trump ovom smjenom vodi zemlju u ustavnu krizu, a Comey je smijenjen jer je tražio dodatna sredstva za istragu povezanosti Trumpove kampanje s Rusijom.

Bijela kuća tvrdi - žal demokrata za Comeyem je licemjeran, jer upravo su oni tražili  njegovu glavu nakon izgubljenih izbora. "Predsjednikova odluka da prihvati preporuku zamjenika ministra pravosuđa i otpusti Comeya isključivo je u interesu američkog naroda i predstavlja čvrsto vodstvo", kazao je potpredsjednik SAD-a Mike Pence. No upravo spomenuti zamjenik ministra pravosuđa Rod Rosenstein navodno je prijetio ostavkom jer je gurnut u prvi plan kaotičnih zbivanja, o čemu iz Bijele kuće poručuju da ne znaju ništa.

Za to vrijeme prosvjednici pred Bijelom kućom traže Trumpov odlazak, uz poruku: "Što misliš, koliko smo glupi?" te riječ "opoziv" ispisanu na ruskoj ćirilici. I oni i demokratska oporba traže neovisno povjerenstvo koje bi ispitalo Trumpove veze s Rusijom, a kritikama se pridružuju i neki ugledni republikanci, primjerice šef senatskog odbora Richard Burr, pred kojim je smijenjeni Comey trebao svjedočiti sljedećeg tjedna.

Odboru će, pod prijetnjom kazne, dokumente o financiranju iz ruskih izvora morati predati bivši Trumpov sigurnosni savjetnik Michael Flynn, koji je odstupio jer je lagao da nije s ruskim izaslanikom razgovarao o ukidanju sankcija toj zemlji. Trump se jučer srdačno sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, a predsjednik Vladimir Putin, na hokejskoj galautakmici u Sočiju, odbacio je još jednom povezanost Rusije sa slučajem Comey i američkim izborima.