Položeni vijenci uoči komemoracije na Bleiburgu

Hrvatsko državno izaslanstvo položilo je vijence kod spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora u sklopu obilježavanja 72. godišnjice bleiburške tragedije.

Izaslanstvo koje je vodio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sudjelovalo je u molitvi i zatim položilo vijenac kod spomenika na kojem piše "Mrtvima spomen - živima opomena / Pobijenima nakon 9. 5. 1945. / Maribor 1990.".

Jandroković je rekao da je na tom groblju velik broj žrtava i da je dužnost svih da ih se sjećaju i da se utvrdi istina. Jer, dodao je, bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, vrlo često ih i ponovi.

Prema napisu na ploči, u svibnju 1945. jugoslavenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 tisuća pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bijega u Austriju. 

Pokopani su bili u 3,5 km dugom protutenkovskom rovu koji je iskopan kroz šumu između Drave i i ceste Celje - Maribor. Pri gradnji autoceste u travnju 1999., na dijelu nakadašnjeg protutenkovskog rova u dužini od 70 metara, iskopani su ostaci 1179 žrtava koji su u srpnju 1999. položeni u kosturnicu na novom mariborskom groblju u Dobrovi. 

U neposrednoj blizini kosturnice pokopani su prošlog listopada ostaci oko 800 žrtava Hude jame kod Laškog.

Izaslanstvo je nastavilo put prema Bleiburškom polju u Austriji, gdje će se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora održati središnja komemoracija u povodu godišnjice bleiburške tragedije.

Predstavnik organizatora, Počasnog bleiburškog voda, rekao je prije da se komemoracija održava svake godine od 1953., a u posljednjih 25 godina, od samostalnosti Hrvatske, u vrijeme SDP-ove većine, vlast je polagala cvijeće, ali je povukla pokroviteljstvo Hrvatskog sabora.