Konferencija Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka

Jedan dan u godini Chicago posvećuje Hrvatskoj. Domaćin druge konferencije Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka taj grad nije slučajno - iseljenici su ovdje ostavili dubok trag.

"Nemamo na nacionalnoj razini nekakvu povezanost. I cilj je da se naši stručnjaci iz raznih industrija da se povežemo i tako ojačamo našu narodnu snagu ovdje u Americi", kaže Maria Sentic, predsjednica ACAP-a u Chicagu.

Uspješni ljudi od svakoga nešto žele naučiti, poručio je proslavljeni igrač New York Giantsa, podrijetlom s otoka Krka. On je zvijezda nove generacije iseljene Hrvatske. "Optimističan sam jer je ovo prilika da se povežu profesionalci koji će učiti jedni od drugih, stvarati mrežu kontakata. U konačnici, to će povećati broj hrvatskih poduzetnika i stručnjaka, što će Hrvatskoj donijeti samo dobro", poručio je David Diehl.

Znanstvenik Ivan Đikić Hrvatskoj ipak nije rekao "zbogom". Iako više ne predaje na hrvatskim sveučilištima i godinu provodi u Kaliforniji, odazvao se pozivu organizatora i učlanio u asocijaciju. "Mislim da ova udruga ima veliku mogućnost da postane lobistička grupa unutar Hrvatske koja će ne ideološki, nego stručno definirati temelje promjena koje su nužne u Hrvatskoj", kaže Đikić.

Jedinstveni kurikulum za škole hrvatskog jezika u SAD-u, moć društvenih mreža, zdravstveni turizam, poduzetnički modeli, dvostruko oporezivanje, promjena mentalnog sklopa - teme su o kojima se raspravljalo. "Svaki put kad odem u Hrvatsku, vidim da postoji generacija koja se stalno žali, zbog svega. Ali susrećem i nove generacije koje vide svoju priliku. Ovdje se osjeća takav duh", napominje bivši američki senator Mark Begich.

Na gala-večeri gost im je bio čikaški kardinal Blase Chupic, koji uvijek ističe svoje hrvatsko podrijetlo. Sljedeće godine konferencija Udruženja održat će se u San Franciscu. Nemaju političku agendu, okrenuti su budućnosti.