Papa: Žena koja se ukazuje u Međugorju nije Isusova majka

Papa Franjo izrazio je ozbiljne sumnje oko svakodnevnih ukazanja Gospe u Međugorju kamo pristiže milijun hodočasnika godišnje, prenosi AFP. Žena koja im se ukazuje "nije Isusova majka", odrješito je kazao Papa u zrakoplovu kojim se jučer vraćao iz Portugala gdje je proglasio svetima dvoje pastira koji su ispričali kako su vidjeli Gospu 1917. u Fatimi.

Papa je spomenuo istragu u tijeku u Crkvi koja je iznijela "sumnje" u navodna sadašnja ukazanja u Međugorju. "Ja sam osobno zločestiji, više volim Madonu majku, našu majku, a ne Madonu voditeljicu odjela koja šalje poruke svakog dana". "Ta žena nije Isusova majka", izjavio je on. "Ta navodna ukazanja nemaju neko značenje, to je moje osobno mišljenje. Jasno je, pa tko misli da bi Gospa rekla: 'Dođite sutra u toliko i toliko sati i ja ću reći poruku tom i tom vidiocu'?", naglasio je on.

Papa je pokazao više blagosti spram originalnih ukazanja iz 1981. koje zasad ne odbacuje. "O prvim ukazanjima, onima djece, istraga kaže, više-manje, da treba nastaviti istraživati oko toga", rekao je on. Istaknuo je da se ne može zanijekati "duhovni i pastoralni" fenomen hodočasnika koji pronalaze vjeru na tome mjestu.

Iz crkvenih krugova u Međugorju, nema komentara na sinoćnju Papinu izjavu danu pri povratku iz Fatime. Franjevci u Međugorju i danas su posvećeni isključivo pastoralnom radu. Velik broj vjernika bio je na dnevnoj misi, među njima i brojni hodočasnici. Najviše je Talijana koji već godinama dolaze u Međugorje. Unatoč velikoj vrućini mnogi su se i danas zaputili na Brdo ukazanja.

Podsjetimo, u lipnju 1981. šestero djece i mladih ispričalo je da su svjedočili ukazanju Gospe u Međugorju. Ona se danas pojavljuje svakodnevno nekima od tih svjedoka, sada odraslih.