Predstavljena peticija "Stop plagiranju u Hrvatskoj"

Peticijom Stop plagiranju u Hrvatskoj te zahtjevom Hrvatskom saboru i Vladi želimo da se u Hrvatskoj uvede nulta stopa tolerancija na plagiranje i uspostavi pošten i odgovoran odnos prema radu, a posebice u akademskoj zajednici, upozorili su inicijatori peticije na konferenciji za novinare.

Od Vlade i Sabora zatražili su da se u Etički kodeks Sabora, kao i u već postojeći Etički kodeks državnih službenika, unesu odredbe prema kojima plagiranje koje su počinili javni dužnosnici, a koje su utvrdila nadležna tijela predstavlja tešku povredu etičnosti.

Plagiranje je nespojivo s obnašanjem javne dužnosti, poručila je jedna od inicijatorica peticije docentica i znanstvenica sa zagrebačkog Sveučilišta Vesnica Garašić. Naglasila je kako je plagijat najveći problem akademske zajednice te upozorila kako nema instrumenata za pravovremeno prepoznavanje plagijata i propisanih sankcija za plagiranje, a da etički procesi traju i do tri godine.

Problemi se posebno intenziviraju kada je riječ o osobi koja obavlja visoku dužnost, rekla je Garašić koja je više od sedam godina bila članica etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu.

Profesor i znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu Ivan Đikić istaknuo je kako problem plagiranja pogađa cijelo društvo i kako nije samo problem Hrvatske. Upozorio je kao Hrvatska ima najveći postotak plagiranja kod javnih dužnosnika te kako je tolerancija i relativizacija  te pojave velik problem za Hrvatsku i naglasio kako je to nespojivo s obnašanjem javne funkcije.

Također je upozorio na zabrinjavajuće velik odljev mladih ljudi iz Hrvatske, među kojima 16.000 djece. Ustvrdio je kako Hrvatska ide u ponor te da se s time moramo suočiti i da je to nešto ispod čega ne smijemo ići.

Plagiranje u znanosti je apsolutno suprotno temeljnom postulatu - čestitosti. To treba biti suštinska poruka budućim naraštajima da je etička dimenzija iznad svih imuniteta i formalnih mehanizama, poručio je profesor s PMF-a Damir Bakić.

Peticiju su pokrenuli profesori, znanstvenici, učitelji, liječnici i studenti u trenutku u kojem je, kako navode, hrvatsko društvo obilježeno prevelikom tolerancijom na plagijate, te preko svake mjere naraslim aferama povezanih s plagijatima koje su počinile osobe na visokim javnim funkcijama u Hrvatskoj.
Peticiju je do sada potpisalo 11.400 građana.