Propalo mirenje sindikata i Vlade - slijede tužbe i štrajkovi

Proces mirenja u kolektivnom sporu Vlade i osam sindikata javnih službi vezano uz povećanje osnovice plaće za 6 posto u 2016. nije uspio, poručili su predstavnici sindikata na konferenciji za novinare. Dodali su da neće odustati od ispunjenja sporazuma iz 2009. koji su sklopili s Vladom pa najavljuju pokretanje velikog broja sudskih sporova, a spremni su i na štrajkove. Kažu da je zasad pokrenuto 50 privatnih i 26 sindikalnih tužbi protiv Vlade.

Sudske tužbe najmanje će dvostruko više stajati državni proračun nego da su ispunjeni zahtjevi prema zaposlenima, kaže predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec koji je, u ime osam sindikata javnih službi, bio opunomoćen da sudjeluje u procesu mirenja. Ustvrdio je da država ima novca za isplatu duga, ali ga koristi za pogodovanje i besplatnu radnu snagu (SOR-ovce) financijskim institucijama i bankama.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić naglasio je da su potraživanja neupitna. "Ostaju nam na raspolaganju sudske instance i sindikalni alati, procijenit ćemo kada i što ćemo upotrijebiti, ali ćemo ustrajati na našem pravu. Nažalost, socijalni dijalog, u koji se svi zaklinju prije izbora, na vrlo je niskoj razini, ispod europskog prosjeka", rekao je Babić.

Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata ustvrdio je da je država sporazumom iz 2009. oko 250.000 ljudi u javnim službama zamolila da pristanu na smanjenje plaća, što će im vratiti kada bude novca. "Mi od toga nećemo odustati jer je to primarno moralno pitanje. Građani moraju shvatiti da ih je vlastita država, kojoj plaćaju porez, prevarila. Država se ponijela nemoralno prema vlastitim građanima, krug oko radničkih prava sve više se steže kroz sudove i politiku koju biraju građani ove zemlje", kazao je.