Thompsonov koncert i u Sloveniji postao politička tema

Gotovo je sigurno da Marko Perković Thompson u subotu neće održati koncert u Mariboru. Na prijedlog policije, iz sigurnosnih razloga, koncert je zabranjen. Organizator koncerta Milan Trol navodi da ga je odluka o zabrani iznenadila jer je bio u kontaktu s policijom i radili su nacrt osiguranja.

Protiv zabrane koncerta podnio je žalbu slovenskom MUP-u, a MUP o tome treba donijeti odluku u roku od tri dana. Za sutra je u slovenskom parlamentu sazvana i hitna sjednica Komisije za nadzor obavještajnih i sigurnosnih službi kojom predsjeda član Janšine stranke. Jedina tema - zabrana koncerta u Mariboru.

Koncert je u Sloveniji postao politička tema. Dok provladini mediji već dulje  navode kako je Perkovićev koncert u Sloveniji potencijalno opasan i da se radi o pjevaču koji "širi mržnju" te "rehabilitira NDH ili ustaški pokret", portali i mediji bliži oporbi navode da se radi o politički iznuđenoj zabrani. I dok su gotovo svi vladajući protiv Thompsonova nastupa, šef oporbe Janez Janša planirao je ići na koncert s obitelji.

Prema riječima Ksenije Klampfer, načelnice PU-a Maribor, argumenti policije su sigurnosni razlozi. "Pri odluci je ključno bilo da bi posljedice, ako bi došlo do kaznenih radnji, bile puno veće od posljedica za otkazivanje koncerta", kazala je. U policiji su naveli kako su preporuku donijeli na temelju informacija kako bi na koncert mogle doći osobe iz susjednih država koje su karte kupovale preko interneta. "To je među ostalim sigurnosnim podacima ukazivalo da bi na koncert došli radikalizirani obožavatelji tog hrvatskog pjevača", kazao je Darko Lamot, voditelj Odjela za opće poslove PU-a Maribor. Prodano je 1150 karata.

O svemu se za mariborski list “Večer” izjasnio i predsjednik države Borut Pahor. "Predsjednik Republike nije poznavatelj glazbe Marka Perkovića Thompsona, ali su mu poznata Thompsonova politička stajališta i on ih odbija”, poručeno je iz Pahorova ureda, ali uz dodatak kako je zadaća organizatora koncerta da se pobrine za red i mir te da na koncertu ne dođe do nezakonitih ispada ili izjava.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako je od hrvatske veleposlanice zatraženo da ispita o čemu se radi i podnese hitan izvještaj o razlozima  zabrane koncerta. "Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti", dodao je Plenković.

Iz Ureda predsjednice priopćili su kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Budvi razgovarala sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i iznijela mu svoje uvjerenje kako glazba prije svega služi da bi se ljudi povezivali te da su zabrane u potpunosti kontraproduktivne.