Rješava se gorući problem NP Plitvička jezera

Sporazum koji će omogućiti rješavanje dugogodišnjeg problema vodovoda i odvodnje na području Nacionalnog parka (NP) Plitvička jezera potpisali su u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike predstavnici Hrvatskih voda, Javne ustanove NP Plitvička jezera i Vodovoda Korenica.

Sporazum će omogućiti rješavanje jednog od bitnih problema u NP Plitvička jezera, a to je vodoopskrba i odvodnja, posebice pitanje ispuštanja otpadnih voda unutar nacionalnog parka, kazao je prilikom potpisivanja državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Sporazum je, dodaje, jedan od ključnih preduvjeta za provedbu EU projekata i značajnijih ulaganja u NP Plitvička jezera iz EU fondova budući da korisnik projekta mora biti jedan i to isporučitelj vodenih usluga.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio se da će se već u ovoj godini u suradnji s  Vodovodom Korenica krenuti sa sanacijom i racionalizacijom vodoopskrbnih cjevovoda i privremenim zbrinjavanjem otpadnih voda koje se nalaze na području NP Plitvička jezera. Dodao je da je pokrenut i projekt ukupnog rješavanja  otpadnih voda putem aglomeracije Plitvička jezera vrijedan 300 milijuna kuna koji će se provoditi uz potporu sredstava EU-a  i na taj način  dugoročno riješiti zaštita Plitvičkih jezera.

U NP imamo jedan izniman problem, da godinama ispuštamo otpadne vode u okoliš, kazao je ravnatelj Javne ustanove NP Plitvička jezera Anđelko Novosel.