Maturanti slave svoj dan

Srednjoškolci imaju svoj dan ludosti kojim slave kraj nastave, poznat kao norijada.

Zagrebačka policija privela je u petak do 16 sati tijekom Norijade tri osobe zbog korištenja pirotehnike, a hitna medicinska služba imala je ukupno 13 intervencija povezanih sa slavljem maturanata i to uglavnom zbog konzumacije alkohola.

Vatrogasci su gasili požar pokošene trave kod jezera Bundek nastao zbog korištenja pirotehnike. U policijsku postaju su zbog korištenja pirotehnike odnosno baklji bila privedena trojica maturanata, no nakon obrade su pušteni. Osim toga nisu zabilježeni veći incidenti, doznaje se u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Zagrebački Zavod za hitnu medicinu do 16 sati imao je ukupno 13 intervencija povezanih s Norijadom, od čega se u dva slučaja radilo o lakšim ozljedama a ostalo o prekomjernoj konzumaciji alkohola.

Mnoštvo maturanata u majicama raznih boja okupilo se na glavnom zagrebačkom trgu na tradicionalnoj proslavi posljednjeg dana nastave, odakle su uz techno glazbu iz DJ kamiona krenuli prema jezeru Bundek gdje je za njih priređen glazbeno-scenski program.

Plešući, zviždeći i polijevajući se vodom, brašnom i pivom na Trgu bana Jelačića te kupajući se u fontani Manduševac maturanti slave kraj srednjoškolskih obveza. Zbog njih je nakratko bio zaustavljen tramvajski promet na Trgu te je prometovanje tramvajskih linija preusmjereno na Glavni kolodvor.Na središnjem zagrebačkom trgu bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se zajedno s maturantima u povorci, uz pjesmu "Serbus dragi Zagreb moj", uputio prema Bundeku.

U dobrom raspoloženju razdragana povorka praćena glazbom, vozilima osiguranja i policije krenula je oko podneva do Bundeka.

Na Bundeku je oko 7000 maturanata gdje se zabavljaju uz bogat glazbeno-scenski program koji će trajati do 22 sata, a nastupaju DJ Mike, Kings Live, DJ FRX te pjevač Ivan Zak.

Maturanti su se i ove godine za kraj škole potrudili izraditi majice s domišljatim natpisima: "Naša struka nije bruka, al' od pedikerstva nam je muka", "Cure na faks, a dečki aktivnosti po izboru", "(Pre) porodit ću te", Korak bliže penziji", "Padali su prozori, padale su vlade, ali mi nismo" i sl.

[EMBED:https://www.facebook.com/hrvatskauzivo/videos/1958037321099629]
Maturanti zagrebačkog MIOC-a donirali brašno i ostale potrepštine socijalnoj samoposluzi.

Tradicionalno se slavi u svim hrvatskim gradovima.

Riječkim Korzom od jutra su prolazile skupine maturanata uz pjesmu, veselje, nezaobilazno brašno, ali i pomalo pirotehnike.

U Primorsko-goranskoj županiji ove godine srednju školu završava više od dvije i pol tisuće učenika, od toga ih je u Rijeci više od tisuću šesto.

Manje od petine maturanata je iz trogodišnjih škola, a ostali su završili četverogodišnje škole. Za sve riječke maturante pripremljena je kontijada - glazbeni program koji će na mostu preko Rječine trajati do kasnih večernjih sati.

Cjelodnevna kontijada počela je u 11 sati. Na pozornici su se izmjenjivali brojni glazbenici, među kojima izdvajamo domaće snage: Lost Lucid, Officer Down, Izet i Borgie, Sunshine Madness. Nastupili su i Zagrepčani - Brain Holidays te Ante Cash.
Norijada u Rijeci - 'Može i drugačije'