HDZ-u 13, SDP-u 3 županije - nastavlja se bitka za Zagreb, Split, Osijek i Rijeku

Neslužbeni rezultati prvog kruga lokalnih izbora nakon obrađenih više od 99 posto listića pokazuju da je osam župana već u prvom krugu ponovno uspjelo osvojiti tu dužnost, u četiri županije izabrana su nova imena, a u ostalima će se održati drugi krug izbora.

U fotelje župana ponovno su zasjeli Stjepan Kožić u Zagrebačkoj županiji, Željko Kolar u Krapinsko-zagorskoj, Zlatko Komadina u Primorsko-goranskoj, Alojz Tomašević u Požeško-slavonskoj, Danijel Marušić u Brodsko-posavskoj, Damir Bajs u Bjelovarsko-bilogorskoj, Valter Flego u Istarskoj i Matija Posavec u Međimurskoj županiji.

HDZ je na izborima za gradska vijeća osvojio većinu u 12 velikih gradova, SDP u pet, IDS i Stranka rada i solidarnosti imaju većinu u po jednom gradskom vijeću kao i dvije nezavisne liste, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva. Most nezavisnih lista ima 3 kandidata za župana u drugom krugu, ali u gradskom vijeću Metkovića više nema većinu.

U Zagrebu će u drugi krug Milan Bandić i Anka Mrak-Taritaš. Dosadašnji gradonačelnik dobio je 30 cijelih 87 posto glasova, a kandidatkinja HNS-a i partnera gotovo 24 i pol posto. Treća je Sandra Švaljek, četvrta Bruna Esih. HDZ-ov kanidat Drago Prgomet na 5. je mjestu s 5 cijelih 6 posto glasova.

U Splitu je najbolji rezultat ostvario Željko Kerum s malo više od 30 posto glasova. S njim će u drugi krug HDZ-ov Andro Krstulović Opara za kojeg je glasovalo 26 cijelih 10% birača. Treći izbor građana bila je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak s malo više od 20%, dok je SDP-ova kandidatkinja osvojila tek 7 posto glasova.

U Rijeci - dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel ostvario je premoćni rezultat - gotovo 41 posto. S njim će u drugi krug kandidat grupe birača Hrvoje Burić. Treći izbor građana bio je  HDZ-ov kandidat Kristijan Staničić.

I u Osijeku najbolji rezultat bilježi dosadašnji gradonačelnik Ivan Vrkić s potporom 37% birača. S njim će u drugi krug nova HDZ-ova kandidatkinja Ivana Šojat. Između trećeg i petog mjesta odlučivale su nijanse. Treći je Mostov Miroslav Šimić, četvrti HDSSB-ov Dragan Vulin, a peti Anto Đapić.