Učinci posljednje demonetizacije u Indiji

U Indiji, u kojoj oko 40 posto stanovnika nema bankovni račun, a kartično poslovanje ograničeno je na kreditno sposobnu elitu i 98 posto financijskih transakcija obavlja se gotovinom, demonetizacija je isprobana dvaput od proglašenja neovisnosti, ali nikad nije bila razmjera kao prije nešto više od pola godine. Upravo zbog nje indijske vlasti snizile su procjenu ekonomskog rasta zemlje u ovoj fiskalnoj godini. Referentne analize pokazale su, naime, kako je demonetizacija prouzročila gubitak 35 posto radnih mjesta, propast niza malih tvrtki, golemo smanjenje osobne potrošnje, gubitak i do 2 posto indijskog BDP-a.

Prije pola godine, bez ikakve najave, Modijeva vlada povukla je iz optjecaja novčanice od 500 i 1000 rupija, one koje čine gotovo 90 posto svih novčanica u zemlji. Cilj je bio izvući novac iz čarapa i madraca u borbi sa sivom ekonomijom i korupcijom, proširiti tanku bazu poreznih obveznika, digitalizirati indijsku ekonomiju. Budući da dan nakon odluke o demonetizaciji bankomati više nisu funkcionirali, Indijci su ušteđeni novac ili plaću mogli podizati ili zamijeniti samo u bankama (nakon 50 dana prijelaznog razdoblja povučene su novčanice prestale vrijediti). Kada bi došli na red na šalteru, banke su, međutim, u pravilu ostajale bez novca. Taksiji su stoga tih dana pretvarani u instant banke, novac se u njima podizao uz budno oko naoružanih čuvara.

Ironično, desno orijentirani Narendra Modi u itekako prisutnom klasnom sukobu u indijskom društvu zaigrao je u toj priči na duge staze, promoviravši sam sebe u zaštitnika siromašnih, čiji će mu glasovi itekako trebati u pohodu na drugi premijerski mandat. Jer nakon demonetizacije, tvrde indijske vlasti, slijedi porezna reforma i poticajne društvene i ekonomske mjere koje će dugoročno pomoći siromašnima.

U pet sljedećih godina udvostručit ćemo rast. To je cilj. Ako budemo rasli između 8 i 10 posto svake godine, udvostručit ćemo našu ekonomiju, 2 bilijuna dolara postat će 4 bilijuna', najavljuje Didar Singh, glavni tajnik Federacije indijskih komora trgovine i industrije. Oko 20 milijuna Indijaca koji već jesu srednja klasa plaćat će 50 posto manji porez na dohodak, porezne olakšice slijede i malim tvrtkama.

Cijelo društvo, međutim, tek treba pregrmjeti posljedice demonetizacije. Modi je njome htio vratiti u porezni sustav milijarde dolara koje cirkuliraju u paralelnoj ekonomiji, onoj koja čini čak 45 posto indijskog BDP-a i u kojoj radi pola milijarde Indijaca. Milijarde kojima se djelomično financiraju i islamski militanti u Indiji, trgovina drogom i krijumčarenje svih vrsta. Koliko je to bio ekonomski promišljen i politički pametan potez, tek će se vidjeti.

Priču za magazin 'Global' donosi Dragan Nikolić.