Ministar Marić: Vlada nema namjeru smanjivati mirovine

Što za Hrvatsku znači prijedlog Europske komisije da naša zemlja izađe iz postupka prekomjernog deficita? Što se sve krije u preporukama Bruxellesa i koje sve reforme Zagreb treba provesti kako bi javne financije bile stabilne, proračunski deficit pod kontrolom, a javni dug još manji? 

Na ta i ostala pitanja odgovore smo potražili „U mreži Prvoga" u kojoj su gostovali ministar financija Zdravko Marić i Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore.

Ministar Marić rekao je da su zadnje dvije hrvatske vlade prošle godine smanjile proračunski deficit na 0,8 posto BDP-a s 3,4 posto iz 2015. Usto, javni dug pao je lani prvi put nakon osam godina, i to za 2,5 postotnih bodova, na 84,2 posto BDP-a. Posebno je naglasio važnost toga da javni dug nije samo stabiliziran nego i smanjen. Ministar očekuje da će tijekom lipnja Europska komisija donijeti odluku o izlasku Hrvatske iz procedure prekomjernog deficita.

Zvonimir Savić rekao je kako su ovakve poruke izrazito pozitivne. Preporuka EK je priznanje naporima Ministarstva financija. Kaže kako je preporuka bila i očekivana jer je Hrvatska smanjila proračunski manjak, čak i nadmašila preporuke, a istodobno je dovela javni dug u silaznu putanju. Prema njegovim riječima, to je jasna poruka širem okružju, investitorima da se hrvatsko gospodarstvo razvija u pozitivnom smjeru. Uvjeren je da će to svakako pomoći Hrvatskoj u poboljšanju kreditnog rejtinga te da će pozitivno djelovati i na odluke potencijalnih investitora vezano za ulaganja u zemlju.

Marić je naglasio kako je izlazak iz procedure prekomjernog deficita dobar korak, no da se tu ne može stati. Izlazimo iz korektivnog mehanizma, no ostajemo u preventivnim mehanizmima koji su rigorozni. Podsjetio je kako Hrvatska ima još i makroekonomske neravnoteže. Mirovinski sustav i zdravstveni sustav koji su ocijenjeni dobrima, no fiskalno neodrživima. Sustav obrazovanja i njegova bolja povezanost s gospodarstvom. Jedan od problema je i javna uprava - tu treba napraviti iskorak prema kvaliteti usluga. I dalje  nedovoljno iskorišteni potencijal državne imovine i javnih poduzeća. S velikom većinom preporuka Komisije Vlada se slaže, rekao je Marić.

Govoreći o održivosti mirovinskog sustava, Savić je naglasio kako treba poticati radno sposobno stanovništvo da ostane na tržištu rada. Ministar Marić naglasio je kako Vlada nema namjeru smanjivati mirovine. Ni u kojem scenariju reforme mirovinskog sustava ne govori se o tome.

Na kritike EK-a na povlaštene mirovine, ministar Marić rekao je kako su one specifikum Hrvatske. Sve europske zemlje suočavaju se s istim problemom u mirovinskim sustavima. U slučaju Hrvatske ima efekata Domovinskog rata gdje je velik broj branitelja otišao u mirovinu prema posebnim propisima. Promjene će se odnositi samo na nove mirovine po posebnim propisima. Nastojimo prijevremeno umirovljenje učiniti manje atraktivnim, istaknuo je Marić.