Stopa smrtnosti od melanoma u posljednjih 30 godina porasla za 50 posto

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje više od 3 i pol milijuna Europljana oboli od nekog zloćudnog tumora, čak 132.000 od melanoma. Danas se na zagrebačkom Jarunu moglo i besplatno pregledati madeže u sklopu akcije borbe protiv raka kože te se savjetovati o toj bolesti koja se uspješno liječi ako se rano otkrije. No ozbiljni se simptomi pojavljuju u kasnom stadiju.

U današnjoj akciji pregledane su 1084 osobe, a otkriveno je 14 melanoma. 

Dio Zemljine atmosfere je oštećen, a najveći organ, naša koža, najizloženija. Najmanje što možemo učiniti je adekvatno se zaštititi i redovito kontrolirati.
Koža pamti izloženost UV zračenju i godinama gomilana oštećenja ne mogu se izliječiti. Koliko god liječnici upozoravali na štetnost prekomjernog izlaganja suncu, mnogi se na to ne obaziru riskirajući da obole od zloćudnog tumora kože.

O melanomo smo u Temi dana razgovarali s prof. dr. Mirnom Šitum, predstojnicom Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, ujedno voditeljicom referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva te pročelnicom zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo te Sanjom Poduje, specijalisticom dermatovenerologije u KBC-u Sestre milosrdnice i predsjednicom udruge "Zdravi pod suncem".