Murganić: Utvrđeni su propusti, poduzet ćemo mjere da se ovakvi slučaji nikad ne ponove

Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike provelo je nadzor nad radom Centra za socijalnu skrb u Puli i izvršilo uvid u svu dokumentaciju koja se odnosi na tragično ubojstvo trogodišnjaka u Puli. Obavljeni su razgovori sa stručnim radnicima koji su bili uključeni u rad na predmetima ili bili na bilo koji način u kontaktu s tom obitelji, izjavila je na konferenciji za novinare ministrica Murganić.
Ubojstvo trogodišnjaka u Puli: Majci i maloljetnici određen pritvor

Murganić
je na konferenciji za novinare rekla da je ubojstvo trogodišnjaka, za koje je osumnjičena njegova majka Chiara, uznemirilo javnost i poručila da se smire strasti i negativni komentari na društvenim mrežama. Rekla je i da su odmah nakon saznanja o nasilnoj smrti dječaka uputili upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb koji je nakon uvida u svu dokumentaciju utvrdio propuste u radu i procjeni rizičnog ponašanja majke, te nepravovremenog poduzimanja mjera zaštite djeteta. Pritom Centar nije zaprimio nikakvu prijavu obitelji ili pojedinaca koja bi upućivala na neprimjereno ponašanje majke prema djetetu.

U ovom slučaju ne radi se o šutnji institucija, a Ministarstvo radi svoj posao u dobroj vjeri. Izuzetno nam je stalo da se ovako što više nikada ne dogodi, poručila je Murganić.Ministrica je osobno izrazila sućut zbog tragične pogibelji malog djeteta. Propusti upućuju na potrebu preispitivanja organizacije i načina rada u centrima za socijalnu skrb kako bi se dobrobit djeteta i njihovi obitelji stavila u prvi plan našega rada, kazala je.

Murganić je poručila da se u Ministarstvu radi intenzivno na ispitivanju odgovornosti i u skladu s tim će biti donesene odgovarajuće mjere. Stalo nam je da se ovakvi događaji više nikada ne dogode, kazala je.

U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić kazala je da je press konferencija ministrice Murganić trebala biti bitno jasnija, u smislu izričaja o kakvoj vrsti odgovornosti je riječ - govori li se tu o stegovnoj odgovornosti, radnopravnoj odgovornosti ili pak o kaznenoj odgovornosti. Ovo je u godinu dana već druga Vlada, drugo ministarstvo, koje unatoč proklamiranoj zaštiti prava djece, prvi puta čujemo nešto o pravu djece. Prvi put ministricu Murganić slušam nešto o obiteljsko-pravnoj zaštiti djece. Govori se o demografiji, djeci koje još nema, govori se o podjeli socijalnih davanja što nije nevažno, ali se slabo govori o ulaganje u djelatnike u sustavu, o edukaciji djelatnika u sustavu, obiteljsko-pravnoj zaštiti djece, kazala je Milas Klarić. 

Sutkinja za mladež zagrebačkog županijskog suda Lana Peto Kujundžić kazala je da vidi propuste ne samo jednoga dijela, već i škole, vrtića, liječnika, centra za socijalnu skrb. Ne radi se o propustu samo jednog susatva.