Ekskluzivno za HRT govorila baka pokojnog trogodišnjaka iz Pule

Slučaj ubijenog dječaka Denisa Pašića i dalje potresa javnost. Za HRT je prvi put svoju stranu priče iznijela Rita Rojnić, majka uhićene Chiare Pašić koja je osumnjičena za ubojstvo trogodišnjeg sina. Baka tvrdi kako je sustav već dulje znao da njezina kći ima ozbiljne psihičke probleme.Chiara od 15. godine ima psihičke probleme koji su se ponajviše očitovali u stalnim lažima i brojnim seksualnim vezama. Kao maloljetnica rodila je kćer koja danas živi s bakom. Psihičku nestabilnost liječnici su utvrdili više puta. Umjesto odlaska na liječenje Chiara je 2011. godine otišla u Bosnu i Hercegovinu. Potkraj prosinca 2016. vratila se u Pulu s tada dvogodišnjim Denisom čiji je otac završio u zatvoru zbog problema s drogom. 

Rita Rojnić kao drugi veliki propust ističe to što iz Centra ni nakon sedam dana nisu nazvali da pitaju kako je kći Chiare Pasić proživjela traumatični događaj.

Razgovor u cijelosti pogledajte ovdje:Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je na konferenciji za novinare da je Ministarstvo provelo nadzor nad radom Centra za socijalnu skrb u Puli i izvršilo uvid u svu dokumentaciju koja se odnosi na tragično ubojstvo trogodišnjaka.
Murganić: Utvrđeni su propusti, poduzet ćemo mjere da se ovakvi slučaji nikad ne ponove

Kazala je i da su utvrđeni propusti u radu i postupanju stručnih radnika u procjeni rizičnog ponašanja majke i u vezi s tim nepravovremeno poduzimanja mjera zaštite djeteta. Utvrđeni su i nepravilnosti u primjeni mjera obiteljsko-pravne zaštite prema oba djeteta Chiare P., dodaje. Napomenula je i da Centar za socijalnu skrb nije zaprimilo niti jednu prijavu šire obitelji, građana ili institucija kojim bi se upućivalo na neprimjereno ponašanje majke u odnosu prema djetetu.

U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" pravobraniteljica za djecu, Ivana Milas Klarić, kazala je između ostalog da su Centri za socijalnu skrb služba koja je vrlo slična policiji, hitnoj pomoći, gdje su dežurstva popodne, noću, subotom, nedjeljom, vikendom. Dakle, to su službe koje moraju biti ojačane, kojima nadležno ministarstvo mora zapravo pomoći, mora ih ekipirat, mora ih educirati. To se u ovom času ne događa.

Sutkinja za mladež zagrebačkog županijskog suda Lana Peto Kujundžić izjavila je da vidi propuste ne samo jednoga dijela, već i škole, vrtića, liječnika te Centra za socijalnu skrb.