Na Skradinski buk od danas može najviše 10.000 posjetitelja odjednom

Ravnatelj Nacionalnog parka (NP) Krka Krešimir Šakić izjavio je u Skradinu da će na Skradinski buk, zbog očuvanja prirode, istodobno moći najviše 10.000 posjetitelja.

Posjetitelji će na zgradama NP-a u Skradinu i Lozovcu moći pratiti kolika je trenutačna posjećenost te broj raspoloživih karata.

Oni turisti koji dođu, a ondje ih je već 10.000, morat će pričekati ili će ih djelatnici NP-a uputiti na druge dijelove parka, poput Burnuma i Roškog slapa gdje nema toliko posjetitelja kao na Skradinskom buku.

"Vrijeme čekanja za ulazak na Skradinski buk posjetitelji će moći provesti obilazeći poučne pješačke staze i vidikovce na srednjem toku Krke, a moći će uživati i u sakralnoj baštini koju Krka njeguje i otkriti o prošlosti ovog područja.
Novost ove godine je i rezervacija putem interneta i prodaja ulaznica za NP Krka preko web shopa Parkovi Hrvatske", rekao je Šakić.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg naglasio je da će sve te aktivnosti pridonijeti podizanju kvalitete upravljanja posjetiteljima te daljnjem razvoju područja na kojima su i drugi nacionalni parkovi u Hrvatskoj.

Nacionalni parkovi prirode jedan su od naših najjačih brendova, a dokaz tomu je i podatak da ih je lani posjetilo više od 3,5 milijuna posjetitelja.

Upravo su srpanj i kolovoz mjeseci u kojima je najveći pritisak te je bitno da najposjećeniji parkovi poduzmu mjere kojima bi se rasteretile najatraktivnije lokacije, što je sada prvi učinio NP Krka, rekao je Šiljeg. 

Uz potporu Ministarstva, dodao je, naši parkovi su za sufinanciranje iz fondova EU-a prijavili 20 projekata poboljšanja posjetiteljske infrastrukture, vrijednih oko 770 milijuna kuna koji sada prolaze fazu odobravanja.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je da Županija podržava sve aktivnosti NP Krka, a ograničenje posjetitelja na Skradinskom buku je odlično jer je održivi razvoj tog područja apsolutni prioritet.

Novoizabrani gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković rekao je da se ovim mjerama zaštite temeljnog fenomena Nacionalnog parka ispunjava civilizacijski nalog koji je pred NP Krka postavljen prije 32 godine, kada je osnovan.