Mrak-Taritaš: Sumnjam da će HNS provesti kurikularnu reformu, učinit će sve da Vlada opstane

Izbori su izgubljeni, stranka se raspada. Što dalje? O tome je u emisiji Nedjeljom u dva govorila saborska zastupnica HNS-a Anka Mrak-Taritaš. Aleksandar Stanković šaljivo je počeo emisiju tražeći preporuku za dobrog majstora. Referirao se tako na napise u tisku da je suprug Anke Mrak-Taritaš majstorima koji su mu uredili stan ostao dužan.

"Imam stan u koji smo uselili 2014. podmirili smo račune majstorima koji su sudjelovali u uređenju. Uređenje stana od 80 kvadrata je stajalo mnogo manje od toga što spominje dotični gospodin. To je kontekst u kojem se želi sve nas prikazati kao iste. Nemam problema s tim što se mene napada, ali mi je problem kad se napada mog supruga ili sina. Želi me se prikazati da sam kao i ostali, no to je neistina. Kad ste u politici možete svašta očekivati", kazala je Anka Mrak-Taritaš. Ni jedan čovjek koji je obnavljao njezin stan nije sudjelovao u obnovi u Gunji, dodala je - no jesu neki kooperanti, u jednom manjem dijelu. 

"Strašno puno toga se dogodilo u zadnje vrijeme. Politika je pokazala svoje loše lice. Kako ćemo razvijati demokraciju kad svoje birače u prvom koraku iznevjerimo", upitala je. "Bitno je biti na vlasti jer onda možete utjecati na procese, provoditi gospodarske politike. Ja sam lijevo od centra i zapravo ne bih imala problem surađivati s HDZ-om. Nikada nisam gradila svoju karijeru na sukobu s HDZ-om. No imam dosljednost. Želim biti dosljedna, ovaj HDZ nije onaj s kojim bih mogla surađivati. HNS neće ići zajedno s HDZ-om  - to sam rekla i nisam željela lagati ljudima s kojima radim", kazala je.

"Smatra kako će svih pet HNS-ovaca koji su poduprli Vladu učiniti sve kako bi se Vlada održala. Kad bi došlo do izbora - oni bi bili politički mrtvi", dodala je. Vjeruje da će desno krilo, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović jačati.  Na pitanje hoće li njezini kolege provesti kurikularnu reformu onako kako su je zamilslili , rekla je da ne vjeruje. "HNS je stavljen u situaciju da nema izbora. "Rečeno je da je reforma obrazovanja iznimno važna - to su sve deklarativno stvari na papiru protiv kojih čovjek ne može imati ništa protiv. No ne vidim program i način na koji će ta obećanja biti provedena", kazala je. Na pitanje da komentira postupke Ivana Vrdoljaka, Anka Mrak-Taritaš je rekla da još mora o njima razmisliti i da joj moraju sjesti. Što se dogodilo, zašto je učinio sve što je učinio - nije joj jasno. Sjednicu Središnjeg odbora nazvala je neugodnim sastankom s kojeg je otišla sa suzama u očima.

Osvrćući se na pitanje cijene obnove kuća u Gunji i poziva potpredsjenika Vlade Predraga Štromara da se to istraži, Mrak Taritaš je rekla je kako će imati informacije iz prve ruke jer će mu jedan od suradnika biti njezin zamjenik iz vremena kad je vodila Ministarstvo graditeljstva. Komentirajući pak stanje u SDP-u rekla je kako se oni bave samima sobom. "SDP još vodi brigu sam o sebi. Ima velikih razmimoilaženja među njima. Nemam problem u odnosu prema njima, oni imaju unutrašnji problem i previše energije troše na to. Svaka vlast je bolja što joj je bolja opozicija. Oni bi morali puno jasnije artikulirati odnos prema vladajućima', zaključila je Mrak Taritaš.