Požar kod Makarske: Nema više otvorene vatre, na požarištu trenutno 300 vatrogasaca

Slavko Tucaković, glavni glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske u Temi dana izjavio je kako je požar lokaliziran te da nema više otvorene vatre. Sve ekipe ostat će dežurati tijekom noći. Na gornjim dijelovima požarišta na obroncima Biokova kanaderi i dalje zalijevaju teren, rekao je Tucaković. Zahvalio je svim vatrogascima, vojnicima i posadama kanadera. 

Odluku da se na požarište u Makarsko primorje upute pripadnici Oružanih snaga donio je ministar obrane Damir Krstičević koji je i osobno došao u Makarsku, upoznao se sa situacijom na terenu i razgovarao s predstavnicima DVD-a Makarska i drugima. Iznimno cijenim angažman i trud svih ljudi na terenu, koji su danonoćno radili kako bi se situacija stavila pod kontrolu. Kroz sustav domovinske sigurnosti, sinergiju i kroz koordinirano djelovanje zajednički djelujemo kako bi se situacija čim prije sanirala, poručio je Krstičević.

Istaknuo je kako su pripadnici Protupožarne eskadrile u sinergiji s vatrogascima "pravi heroji na koje naša Hrvatska može biti ponosna.

Zbog požara koji se, potpomognut vjetrom, brzo proširio prema moru te zaprijetio stambenim objektima i hotelima, rano jutros evakuirano je više od 800 gostiju hotela Tamaris i Neptun i iz novog hotela Jadran te su do daljnjega smješteni u hotel Alga. Evakuiran je i dio gostiju i njihovih domaćina iz privatnih apartmana. 

Po riječima novoizabranog splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana do sada je na gašenju požara na Bikovu poviše Podgore i u Tučepima sudjelovalo više od 300 vatrogasaca kojima je zbog zamora potrebna zamjena te se tijekom dana očekuje dolazak vatrogasaca iz Istre i unutrašnjosti Hrvatske.

U jučerašnjem velikom požaru kod Podgore kao i požaru što je buknuo kod Tučepa nitko nije ozlijeđen, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina te dodao da je bura oslabjela pa očekuje dolazak kanadera.

Direktor Bluesun Hotela Tučepi Kruno Šošić rekao je da su gosti evakuirani iz tri tučepska hotela smješteni u hotel Alga. Turistima je, kaže, pružena potpuna ugostiteljska ponuda, bit će im organiziran dnevni i večernji program u Algi, a povratak u njihove hotele očekuje se nakon saniranja požarišta.