Sabor: Kriminalizira li Zakon o strancima pomaganje strancima

Hrvatski sabor raspravlja o izmjenama Zakona o strancima, koje uređuju razna pitanja boravka, rada i zapošljavanja stranaca i njihovih obitelji. Dio oporbenih zastupnika apostrofirao je tvdnje nevladinih udruga da se izmjenama kriminalizira pomaganje strancima.

Mi sada kriminaliziramo solidarnost jer ako na ulici sretne gladnog stranca, prvo ga morate pitati je li u Hrvatskoj legalno ili nelegalno, ako je nelegalno, tada ste u opasnosti da završite u Remetincu, ako mu pomognete, tvrdi Domagoj Hajduković (SDP) i poručuje da kriminalno djelo ne može biti pomaganje vođeno moralnim ili humanitarnim motivima.

Željko Jovanović (SDP) prenosi ocjenu iz civilnog društva da je zakonski tekst znatno bolji u odnosu na prvotne varijante, ali i dalje ostaje mogućnost njegove krive interperetacije. Moramo osigurati da pomoć dobiju svi kojima je potrebna, a da pružatelji ne budu dovedeni u situaciju da se to kriminalizira, kaže SDP-ov zastupnik.

Mafijaši iskorištavaju migrante

Na spominjanje slučaja iz Italije, gdje je jedan pastir pomogao skupini izbjeglica pa su mu dan poslije došli karabinjeri, Furio Radin (Odbor za ljudska prava) upozorava da postoji cijela mafijaška mreža u iskorištavanju migranata pa treba voditi računa da se nađe ravnoteža između tih dviju stvari.

Na predloženi zakonski tekst interveniralo se i amandmanima, pa HDZ-ov Božo Ljubić prenosi kako Odbor za Hrvate izvan Hrvatske želi svojim amandmanom odrediti distinkciju između pripadnika hrvatskog naroda i stranaca "kako na simboličkoj, tako i na suštinskoj razini".

Most će poduprijeti predloženi zakon, no Vlaho Orepić ističe kako što prije treba donijeti više zakona koji traži aktualni trenutak, prije svega povećano kretanje stranaca, ali i potreba kvalitetnijih rješenja za radnu snagu koja Hrvatskoj nedostaje.

Mirando Mrsić (SDP) prozvao je Vladu zbog načina na koji uređuje tržišta rada. To je potpuna fleksibilizacija, liberalizacija i otvaranje hrvatskog tržišta radnoj snazi trećih zemalja s ciljem sniženja cijene rada, kaže Mrsić. Iznosi podatak da je ove godine strancima izdano oko 7300 dozvola za rad, deset puta više nego 2013. i 2014.

Poslodavci traže 19.000 dozvola, što bi bio strašan udar na naše tržište rada jer su ti radnici jeftiniji, tvrdi Mršić i navodi kako poslodavci, umjesto da pošteno plate domaće radnike, traže uvoz stranaca, a HDZ-ova vlada im to odobrava.