Tzv. Islamska država raznijela džamiju Al-Nuri u Mosulu

Militanti tzv. Islamske države u srijedu su raznijeli veliku džamiju Al-Nuri i njezin kosi minaret u Mosulu, priopćila je iračka vojska.

Iz te je srednjovjekovne džamije čelnik tzv. Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi prije tri godine proglasio "kalifat" na područjima Sirije i Iraka.Novinska agencija IS-a Amaq za rušenje je optužila američki zrakoplov.

"Pripadnici IS-a počinili su još jedan povijesni zločin raznijevši džamiju Al-Nuri i minaret Al-Habda", priopćila je iračka vojska.

Eksplozije u kojima je taj vjerski objekt raznesen dogodile su se kad su se elitne iračke protuterorističke postrojbe približile džamiji u mosulskom Starom gradu na oko 50 metara, dodaje se u priopćenju.

Iračka vojska u srijedu je objavila da kreće prema džamiji. Američka koalicija pruža zračnu i kopnenu potporu ofenzivi na Mosul koja je počela u listopadu prošle godine.

Iračko-koalicijske snage u utorak su opkolile uporište džihadista u Starom gradu, posljednjoj četvrti Mosula koja je pod njihovom kontrolom.