Međunarodni dan borbe protiv droge: "U Hrvatskoj vlada uzlazni trend konzumacije droga"

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv droge u Studiju 4 gostovao je ravnatelj vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droge u Hrvatskoj, Željko Petković.

U Hrvatskoj vlada uzlazni trend vezan uz konzumaciju droge te slijedom toga i povećanje zaplijena, podaci su europskog i hrvatskog izvješća o drogama za 2016.

Najviše zaplijena u Hrvatskoj, 70 %, odnosi se na kanabis, koji se najčešće upotrebljava i ima najviše konzumenata, rekao je Petković. Kanabis, marihuana ili smola kanabisa je najpopularnija, potom kokain u dijelu zapadne Europe, amfetamini, metamfetamini, ecstasy te heroin na kraju.

Sintetički kanabinoidi 

"Nove psihoaktivne tvari jesu jedan izazov i doživjele su posljednjih godina jedan boom. Od 650 sintetskih tvari koje se prate, njih 70 % je bilo proizvedeno zadnjih pet godina", kaže Petković.
Hrvatska je njihovu prodaju putem smart shopova suzbila i na taj način maksimalno otežala nabavku, no uvijek postoji opasnost od internetske prodaje, kaže Petković.

Podaci iz istraživanja

Posljednje europsko izvješće o drogama provedeno je u općoj populaciji te školskoj populaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Bez suradnje sa znanosti nema uspjeha. Istraživanje otpadnih voda od prije nekoliko godina na IN music festivalu je pokazalo rast konzumacije amfetamina i esctasyja. Naša je zadaća da zajedno s organizatorima smislimo kako da takvi festivali budu provedeni bez štetnih podljedica", kaže Petrović.

Marihuana
U 2015. za razliku od 2017. došlo je do porasta konzumacije marihuane u općoj populaciji. Jedno je ako može pomoći kod specifičnih bolesti, no treba razlikovati ljekovito i svakodnevno korištenje marihune, što svakodnevno čini 1 % europske populacije.

"Apsolutno sam protiv legalizacije, nema tog sustava koji bi to izdržao. Dokazano je da sustav može izdržati dva do tri ovisnika na tisuću stanovnika. Liječenje i posljedice su velike. 700 do 800 milijuna kuna državu košta sustav koji se bavi problematikom droga", tvrdi Petković te dodaje da Ured za suzbijanje zloporabe droge svoje izvješće o provedbi nacionalne strategije brani u Hrvatskom saboru.

Zadatak Ureda je da prati stanje i problematiku, da predlaže mjere kako bi situacija bila bolja. Vlada kroz Ured dobiva informacije, te potom s ostalim ministarstvima zajednički donosi odluke.