Bandić: Neka se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sazvao je konferenciju za novinare u 18 sati ispred Glazbene akademije na Trgu maršala Tita i kazao kako predlaže da se taj Trg preimenuje u Trg Republike Hrvatske. Gradonačelnik se zahvalio svim novinarima koji su došli na konferenciju za novinare i kazao kako se nada da će se večeras riješiti problem, odnosno dijelom prijepor i dijelom najprizemniji hrvatski problem. Još odzvanjaju protesti ljevice prije neki dan, a onda i desnice prije par mjeseci. I tako iz godine u godinu, kruha i igara, zabavljanja ljudi s temama iz naše prošlosti, rekao je Bandić. 

Inzistirao sam i mislio da ima dovoljno razuma da narod odluči na referendumu. A vidim da nema, i to kod onih koji su birani od naroda. Budući da imam 61 godinu i šesti mandat na čelu Grada Zagreba i da znam čitati znakove vremena u gradu, malo i šire, te slušati bilo i puls naših ljudi u ovome gradu - drznuo sam se nakon šestog mandata i posljednjih 150.000 glasova koje sam dobio, predložiti nešto protiv čega nitko normalan u ovom zemlji ne bi trebao biti, osim onih koji liječe svoje frustracije. Ali, oni me ne zanimaju, 
kazao je.

Nalazimo se ispred Glazbene akademije na sjeverozapadnom kutu još uvijek Trga maršala Tita. Lijevo od nas je Leksikografski zavod, a sjeverno jedno od najvećih djela Meštrovića, Hrvatska majka, sa najznačajnijim i najvećim Sveučilištem u Hrvatskoj i Pravni fakultet. Između Sveučilišta i Hrvatskog narodnog kazališta je Meštrovićev Zdenac života. Lijevo je legendarna Kazališna kavana koju ćemo također vratiti, a ispod je Učiteljski dom. Južno je Tucman, Kolo, Hrvatski sokol i Dramska akademija. Meštrovićev Zdenac je na sjeveru i Marko Marulić na jugu. Desno od nas je Muzej suvremene umjetnosti, izjavio je Milan Bandić misleći na Muzej za umjetnost i obrt. Na ishodišnoj točki, još uvijek Trga maršala Tita, je središnji hram hrvatske kulture - Hrvatsko narodno kazalište. Stoga ovaj trg zaslužuje da nosi najljepše i najvažnije ime trga u Republici Hrvatskoj. Zagreb ga, nažalost, nema i mnogi veliki gradovi. Moj prijedlog će biti Odboru za preimenovanje ulica i trgova, na prvoj sjednici Skupštine, da se ovaj trg s ovim nacionalnim simbolima i znamenjem zove - Trg Republike Hrvatske.

Kao što reče Matoš - dok je srca bit će i Kroacije, a ja ću dodati: Dok je Trga Republike Hrvatske, bit će i Hrvatske, kazao je Milan Bandić.