Premijera Žajinih "Pobjednika"

Svečana premijera dokumentarnog filma Pobjednici održat će se u subotu, 30. svibnja, u 20.30 u kinu Europa.

Dokumentarni film autora Tomislava Žaje prati nastup hrvatskih sportaša na Specijalnoj olimpijadi početkom godine u SAD-u, gdje su naši predstavnici osvojili 11 zlatnih medalja. Special Olympics je međunarodna neprofitna organizacija koja osobama s intelektualnim teškoćama pomaže putem sportskog, kulturnog i zdravstvenog programa, a u 185 zemalja svijeta okuplja oko tri milijuna sportaša. 

Cjelovečernji dokumentarni film snimljen je u produkciji HRT-a, a premijeru Pobjednika zajednički organiziraju HRT i Hrvatski olimpijski odbor. Scenarist i redatelj je Tomislav Žaja, snimatelji su Dragan Ruljančić i Siniša Galar, montažer je Mladen Radaković, a autor filmske glazbe Vjeran Šalamon.

Film prikazuje svakodnevicu šestero hrvatskih specijalnih olimpijaca, njihove pripreme za Svjetske zimske igre i konačno odlazak na igre u Idaho, odakle su se vratili sa 11 osvojenih medalja.

Javnoj premijeri filma nazočit će mnoge sportske legende i poznati hrvatski sportaši svih generacija te brojni uglednici iz javnog i političkog života, koji će svojim dolaskom podržati sportaše s intelektualnim teškoćama i pružiti potporu sportskom, kulturnom i zdravstvenom programu Specijalne olimpijade Hrvatske. Danas u svijetu živi oko 190 milijuna osoba s intelektualnim teškoćama.