Program za zapošljavanje žena starijih od 50 godina

U Požegi se u ponedjeljak premijer sastaje sa županima. Uz to, bit će predstavljen i potpuno novi program za zapošljavanje žena starijih od 50 godina s najvišom srednjoškolskom naobrazbom.

One bi njegovale uglavnom starije osobe - u selima i na otocima, gdje je demografska i socioekonomska slika i najlošija.

Za program nazvan "Zaželi" osigurano je nepovratnih 400 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda. Natječaj je upravo raspisan.

Na program se mogu javiti jedinice lokalne uprave i samouprave, županije, neprofitne organizacije i oni će to provoditi s lokalnim područnim uredima Zavoda za zapošljavanje i Centrima za socijalnu skrb. Na taj se način planira zaposliti tri tisuće žena.

Bile bi angažirane na 30 mjeseci, i to za početak - na minimalnu plaću od 2620 kuna. Uz to, sa 7 tisuća kuna financirat će im se potrebna izobrazba, a bit će im plaćeni i putni troškovi. Kućanstva u kojima će raditi dobit će po 200 kuna za sredstva za čišćenje i njegu.

Obuhvatit će se socijalna usluga, odnosno dodatna skrb za preko 12 tisuća kućanstava kojima će žene pomagati. I to uglavnom u Slavoniji, Dalmatinskoj zagori i Lici - gdje su i iseljavanje i stopa nezaposlenosti najveći.

Na burzi rada trenutačno su 22 tisuće žena starije od 50 godina. Mogu se javiti i ostale, koje nisu u evidenciji nezaposlenih. Prva zapošljavanja očekuju se u rujnu.