Uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda alarmantno raste

Zelena lista i Nezavisni seljaci Hrvatske upozoravaju da uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda alarmantno raste. Samo u prva tri mjeseca ove godine uvezli smo ih za 20 milijuna eura više nego lani - ukupno u vrijednosti od 600 milijuna eura.

Najviše je porastao uvoz žitarica, živih životinja i mlijeka. Prema njihovim informacijama velike količine jabuka i jaja uvozi Agrokor, poduzeće pod kontrolom države, pa pozivaju Vladina povjerenika Antu Ramljaka da predoči podatke o uvozu, a ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da donese mjere kojima bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Nenad Matić iz Zelene liste slikovito se izrazio rekavši da kada bi svinjsko meso i svinje uvezene u Hrvatsku, preračunali u stvarne životinje, to bi bila kolona od 360 kilometara, od Zagreba do Splita, odnosno ministra bi otpratile od njegova radnog mjesta do Virovitice i s druge ceste natrag. 

Mato Mlinarić iz udruge Nezavisni seljaci Hrvatske rekao je kako je više od 60 posto ugovaranja domaće proizvodnje išlo preko Agrokora i da bi potres u toj tvrtci bio velik potres za našu poljoprivredu.