Svjetska znanstvena elita u Splitu o novim dostignućima

U Splitu se održava velika međunarodna konferencija na kojoj sudjeluje stotinjak vodećih svjetskih znanstvenika. Raspravlja se o novim dostignućima u biomedicinskim istraživanjima te njihovoj ulozi u otkrivanju lijekova za najčešće bolesti današnjice.

Profesor Tony Hunter otac je jednog od najpoznatijih pametnih lijekova, kojim se danas uspješno liječe brojne vrste tumora. Od otkrića do danas golem je tehnološki nepredak, ali i sve veći broj oboljelih od zloćudnih bolesti.

Profesor Hunter sa svjetskom će znanstvenom elitom u Splitu raspravljati o napretku u biomedicinskim istraživanjima, novim tehnologijama, metodologijama, spoznajama. Među svjetskom istraživačkom elitom i hrvatska su imena, uglavnom s inozemnom adresom - prof. dr. sc. Mirosla Radman (MediLS), prof. dr. sc. Mladen Merćep (MediLS), dr. sc. Domagoj Vučić (Genetech, SAD).

Prava revolucija dogodila se u metodologiji, tehnologiji, a očekujemo revoluciju i u konceptima i znanju koje će biti primjenjeno na  ljudsko zdravlje, smatra   Radman.

Nemamo infrastrukturu i ne možemo omogućiti znanstvenicima rad te se zbog toga znanstvenici ne mogu vratiti u Hrvatsku, rekao je Merćep.

No zato barem možemo organizirati znanstvene konferencije, zaključci s ove mnogima bi mogli produljiti život.