Dubravka Šuica: Za nas je jedino odluka Sabora obvezujuća

Hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica u izjavi za HRT, komenirajući stav Europske komisije o odluci Arbtražnog suda, istaknula je kako je Hrvatska suverena, demokratska država te da kao takva mora poštivati odluku svog Sabora koju je jednoglasno donio.

Uvjerena je da će premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar pronaći kompromis. Mišljenja je da EK-a neće moći utjecati niti ima mehanizama da može prisiliti Hrvatsku na primjenu arbitražne presude.

Ta odluka za nas ne postoji, ponovila je stav oko kojeg u Hrvatskoj postoji jedinstven stav. Sam Juncker je više puta ponovio kako EK nije nadležna za rješavanje graničnih pitanja ali uvijek poziva na dijalog i dogovor, rekla je Šuica.

Podsjetila je da je Hrvatska pristala da neriješena granična pitanja sa Slovenijom  rješava na ad hoc sudu jer je to bio jedan od uvjeta za ulazak u Europsku uniju. U tom trenutku to nam je bilo najvažnije, dodala je.

Rekla je kako se susrela s kolegom Nevenom Mimicom koji ju je izvijestio da je pred Komisijom čvrsto branio hrvatske interese. Komisija bi rješavala sporove dijalogom, ali nas ne može prisliti da prihvatimo odluku suda u kojem Hrvatska nije imala svog člana, ponovila je.

Hrvatski europarlamentarci očekivali podršku EK-a odluci arbitražnog suda

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu slažu se da je podrška Europske komisije arbitražnoj odluci o hrvatsko-slovenskoj granici koja je objavljena u srijedu bila očekivana, no i da ona ne obvezuje Hrvatsku. 

Komisija može reći svoje mišljenje, no ona nema ovlasti donijeti nikakvu obvezujuću odluku. Mi imamo stav Sabora i Vlade, kako ove, tako i prošlih saziva, i mi se toga čvrsto držimo. To će biti problem koji će se očigledno vući godinama i koji će zahtijevati jako puno razgovora između dviju država. Komisija tu može povremeno dati svoje mišljenje i ponekad djelovati kao medijator ako se povećaju tenzije, ali u principu ona nema ovlasti natjerati nas na bilo što, ističe zastupnica Biljana Borzan.

Duboko sam razočaran stavom Komisije prema ishodu arbitraže u kojem se potpuno ignorira činjenica kako je cjelokupni proces kompromitiran nečasnim radnjama slovenske strane, a jednako tako se zanemaruje činjenica službenog povlačenja Hrvatske iz samog postupka. Nerazumljivo je kako Komisija može olako podržati proces i odluku koja je jednostrano nastavljena od slovenske strane, a objektivnost cjelokupnog procesa je dovedena u pitanje, smatra eurozastupnik Davor Škrlec. 

Tonino Picula smatra da je izjava EK-a smjerala zaštiti integritet arbitraže kao metode koja će sutra biti primjenjivana u postupcima razrješenja sličnih sporova. Nemojmo zaboraviti da je Europska unija bila jedna od političkih sponzora arbitražnog postupka dogovorenog 2009. kako bi se odblokirao Hrvatski put prema toj organizaciji. Po mom čitanju ove situacije uvjeren sam da Komisija zna da odluka arbitražnog suda nije bez kontroverzi, te da one vladama dvije države neće biti lako nivelirati u dijalogu. Čini mi se da su zadržali jednu vrstu doticaja s političkom realnošću u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, dodao je.

Komisija uopće nije nadležna nad arbitražom između Hrvatske i Slovenije, to je bilateralno pitanje. Ako ona ipak misli da jest nadležna onda ćemo tražiti raspravu u Europskom parlamentu, pa ćemo staviti sve karte na stol i vidjeti tko je u pravu, a tko u krivu, istaknula je zastupnica Ruža Tomašić.