Debata o imenu Trga maršala Tita

U Zagrebu je održana tribina na kojoj se razgovaralo o lokalno aktualnoj temi promjene imena Trga maršala Tita. Organizirali su je Srpsko privredno društvo "Privrednik" i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Između ostalih, na tribini su bili saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović te profesori Tvrtko Jakovina i Žarko Puhovski s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Rasprava je bila zanimljiva. U prepunoj prostoriji Privrednikova doma, klimatizacija nije mogla ohladiti vruće pitanje promjene imene Trga maršala Tita. Pitanje koje gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nije htio postaviti referendumom. 

Puhovski smatra da je Bandića od referenduma odgovorio premijer Andrej Plenković te da Hrvatska nije izložena fašizaciji. Uvjeren je da bi, kad bi to bilo moguće, Bandić rado sa SDP-om i Zagreb je NAŠ! imao većinu u gradu i riješio se pitanja Trga maršala Tita.

Saborskom zastupniku Hasanbegoviću upućeno je najviše pitanja iz publike, a spremno je odgovorio i na moderatorovo pitanje - otkad je on liberalni demokrat. Otkada sam se rodio, rekao je.

Pitanje svih pitanja je da je zemlja koja je nakon 26 godina tu gdje je  i da mi ne razgovaramo o nijednoj od supstancijalnih stvari. A to će ovu zemlju do 2050. učiniti zemljom s 3,5 milijuna stanovnika i vjerojatno lošijim mjestom za život nego što je ikad bila, smatra Jakovina.