Plenković: Želimo pružiti ruku BiH na EU putu

Premijer Andrej Plenković stigao je poslijepodne u Sarajevo gdje se sutra od 10 sati održava zajednička sjednica dviju vlada. Sastao se s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem. Usuglašen je opsežan dnevni red, a hrvatski premijer poručuje kako je optimističan.

Očekujem da sutrašnji sastanak bude referentan u bilateralnim odnosima naših zemalja, a ujedno da otvori put svim ministrima da unaprijede odnose. Mislim da smo na taj način poslali jednu stratešku poruku o BiH kao našoj susjednoj, prijateljskoj državi kojoj želimo pružiti ruku na njenom europskom putu, a ujedno i riješiti neka otvorena pitanja, rekao je Plenković.

Dugo se pripremala ta sjednica dviju vlada koja se zbog političke situacije u Hrvatskoj i slaganja nove parlamentarne većine održava tek sada. No, razliku od političkih odnosa, gospodarska suradnja s BiH je bolja.Članovi Predsjedništva BiH Plenkoviću zahvalili na potpori Hrvatske

Plenković se sastao i s predsjedateljem Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i hrvatskim članom državnog vrha Draganom Čovićem. Kako je priopćeno nakon sastanka premijer Plenković i članovi državnog vrha BiH razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju država ocijenivši kako su oni prijateljski i dobrosusjedski.

Članovi Predsjedništva BiH izvjestili su predsjednika vlade Hrvatske o procesu pripreme odgovora na upitnik Europske komisije što je pretpostavka kako bi se razmatrao zahtjev BiH da joj se odobri status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Ivanić i Čović istaknuli su da postoji čvrsto opredjeljenje za očuvanje pozitivog razvitka procesa reformi u cilju dobivanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.

Ponovili su zahvalnost za kontinuiranu potporu koju je Hrvatska pružila BiH u procesu pridruživanja Europskoj uniji. Istaknuto je da će BiH koristiti iskustva Hrvatske kako bi dobila status kandidata u planiranom roku.

Ivanić i Čović izrazili su zadovoljstvo najavom potpisivanja Sporazuma o europskom partnerstvu s Hrvatskom kojim će se stvoriti pravni okvir i omogućiti da Hrvatska na praktičan način svojim iskustvom pruži potporu BiH u ispunjavanju uvjeta nužnih za napredak ka članstvu u EU.

Održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i vlade Hrvatske ocijenili su kao prigodu za razmatranje otvorenih pitanja između dviju zemalja i traženje modela njihova rješavanja.

Plenković je izrazio zadovoljstvo napretkom u BiH i naglasio spremnost vlade Hrvatske da nastavi pružati svu potrebnu potporu BiH u procesu europskih integracija. Ponovio je da je strateški interes Hrvatske integracija svih zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju uz ispunjavanje kriterija, poštivanje europskih vrijednosti te uspostavu vladavine prava.

Tema dana o odnosima RH i BiH

Sastankom dviju vlada, Republike Hrvatske i BiH, i to nakon punih sedam godina, bavila se i emisija HRT-a Tema dana. Zašto se toliko čekalo, što bi taj sastanak mogao donijeti Hrvatima u BiH govorila je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te novinari Večernjeg lista Zoran Krešić i portala Vijesti.ba Nihad Hebibović.

Nama je u interesu stabilna i cjelovita Bosna i Hercegovina a ona može biti takva samo ukoliko su sva tri konstitutivna naroda u jednakopravnom položaju, rekla je Pejčinović Burić istaknuvši da je Hrvatskoj u kontekstu odnosa s BiH važan položaj Hrvata u toj zemlji. Razgovarat ćemo gotovo o svim pitanjima koje zanimaju dvije države, najavila je uoči zajedničke sjednice dviju vlada.

Pejčinović Burić je u razgovoru naglasila kako je ovoj vladi odnos s BiH na samom vrhu vanjskopolitičkih prioriteta. Hrvatska pomaže BiH putu prema kandidaturi za članstvo u EU-u, ali najveći dio posla mora odraditi sama Bosna i  Hercegovina provedbom reformi, prije svega strukturnih, rekla je, među ostalim, Pejčinović Burić.

Na pitanje o majorizaciji Hrvatska u BiH, hrvatska ministrica je ocijenila da na žalost daytonski sustav u jednom dijelu omogućuje manipuliranje što se događalo u prošlosti kod izbornih procesa. Naime, Hrvati kao najmanja zajednica su majorizirani od strane drugih na raznim razinama, te, primjerice, u prošlosti nisu birali svog predstavnika u predsjedništvo, rekla je Pejčinović Burić. Stoga treba provesti određenu reformu izbornog zakona, rekla je i dodala da su izbori sljedeće godine te da je sam Ustavni sud BiH presudio da jednu takvu reformu treba provesti.

Plenković se sastao s makedonskim premijerom Zaevom

Premijer Plenković neformalno se sastao s nedavno izabranim predsjednikom vlade Makedonije Zoranom Zaevom. Pleković i Zaev bili su gosti na večeri koju je za njih priredio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Iz njegova ureda su objavili kako su trojica premijera razgovarala o unaprjeđenju bilateralnih odnosa i  suradnje kao i o nizu regionalnih i globalnih pitanja koja su od zajedničkog interesa.