Andrija Mikulić izabran za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine

Zagrebačka Gradska skupština konstituirana je u drugom pokušaju. Za predsjednika je izabran Andrija Mikulić s 26 glasova za, 20 protiv i pet suzdržanih. Za potpredsjednike zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova izabrani su Ana Stavljenić-Rukavina (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti), Jozo Milićević (Nezavisna lista Sandre Švaljek), Rajko Ostojić (SDP) i Krešimir Kartelo (Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku).

Sjednica je prvotno sazvana za 10, no odgođena je za 13 sati. Navodno je Branko Lustig (s liste Milana Bandića) odbio poduprijeti preimenovanje Trga maršala Tita pa je tako nedostajao jedan potpis na sporazumu o suradnji između Bandića, HDZ i stranke Brune Esih. Lustig je stavio mandat u mirovanje iz osobnih razloga, a za njegovu zamjenu određen je Vjekoslav Jeleč.Za predsjednicu Mandatnog povjerenstva izabrana je Vesna Nađ (SDP), a za članove Sandra Švaljek (nezavisna lista), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti), Nenad Matić (Zelena lista) i Mislav Herman (HDZ).Za oporbene zastupnike današnje pregovaranje Milana Bandića i Brune Esih još je jedan dokaz političke trgovine. Bandić je potom kazao da nema veze ni s čim u vezi s konstituiranjem Skupštine i sporazumom o suradnji, podsjećajući da on nije predsjednik gradske organizacije svoje stranke. Esih je rekla da sporazum s Bandićem i HDZ-om nije koalicija, već je riječ o programskoj suradnji jer svatko zadržava svoj vlastiti politički identitet i točke programa da ih zagovara kroz slijedeće četiri godine.

Nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandra Švaljek izjavila je da je neozbiljno u 10 sati pozvati zastupnike na konstituirajuću sjednicu, a da se nije postigao dogovor. Kao što znamo, imali su određeno vrijeme od posljednjeg pokušaja konstituiranja Gradske skupštine do danas. Očito stvari nisu dogovorene. Pretpostavljam da se radi o daljnjoj političkoj trgovini, daljnjim ucjenama, ne znam o čemu se razgovara, ali bojim da se da to nije u interesu građana Zagreba, rekla je Švaljek.Mislim da su građani Zagreba zaslužili znati jasan stav. Ako ne možemo konstituirati Skupštinu, onda moramo ići na izbore. Ako možemo formirati, hajdemo ju formirati, ali imati činjenicu da će ovako biti stalno, poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.Za Mateja Mišića ova je situacija dokaz neuspješne političke trgovine. Brinemo se za budućnost grada Zagreba jer ova koalicija ne može donijeti ništa dobro, rekao je.Gradski zastupnik Tomislav Tomašević iz platforme "Zagreb je naš" vjeruje da  postoje neki novi uvjeti koji su u međuvremenu postavljeni. Upozoravali smo da ovakvi ustupci ekstremnoj desnici u Skupštini Grada Zagreba samo hrane tu ekstremnu desnicu i na tome neće stati i, evo, to se upravo danas događa, izjavio je.Zlatko Hasanbegović novi je član Odbora za medije.